Descoperă azi alături de Youth.md primul film care a întemeiat genul science fiction în cinematografie – Călătoria pe lună!
Astăzi, cinematografia reprezintă o artă modernă, un mijloc predominant de relaxare, o industrie explozivă și în continuă dezvoltare.
Filmul a devenit plăcerea de a cunoaște, de a vedea dincolo de granițe, de a dobândi idei, gesturi, de a cunoaște diferite culturi, fără a face un efort.
Totuși, cinematografia nu a fost atât de apreciată în primii ani de la apariție. Filmele erau distracții de bâlci, fiind tratate cu dispreț de oamenii serioși.
Există, însă, și oameni care au văzut noile posibilități oferite de această artă. Unul dintre oamenii care s-a dedicat cu pasiune universului filmelor a fost iluzionistul francez Georges Méliès.
Filmele lui, unice în aspect și tematică, au schimbat opinia lumii și au transformat lungmetrajele în produse artistice respectate și apreciate. Citește în continuare mai multe despre acest regizor francez și despre cel mai renumit film al acestuia, Călătoria spre Lună!
Georges Méliès și pasiunea pentru cinematografie
Născut în 1861, în Franța, Georges Méliès a fost un om al spectacolului și senzaționalului. A rămas impresionat de apariția filmului, văzând în această nouă descoperire un potențial ascuns și extraordinar.
Imaginația debordantă a lui Melies îl face să realizeze că un aparat de filmat poate deveni o armă redutabilă. Artistul descoperă repede cea mai mare parte a tehnicilor cinematografice folosite azi. El este cel care inventează, cu 100 de ani înainte de George Lucas și James Cameron, efectele speciale.
Realizat în 1902, Călătoria spre Lună este cel mai renumit film realizat de Georges Méliès. Această peliculă franceză este primul film science-fiction și fondatorul genului SF.
Povestea filmului
Călătoria spre Lună se bazează pe romanul “De la Pământ la lună” scris de Jules Verne și romanul “Primii oameni în lună” de H.G. Wells. Intriga filmului este relativ simplă.
Povestea este axată pe o echipă de șase astronomi care încearcă să ajungă pe Lună. Aceștia folosesc o capsulă de forma unui glonț propulsată dintr-un tun gigantic pentru a ajunge pe lună.
Luna le rezervă mai multe surprize, printre care și seleniții, organisme băștinașe decise să nu-și împartă teritoriul cu exploratorii pământeni. Sunt luați prizonieri de aceștia, dar reușesc să scape. Pleacă de pe misteriousul satelit în grabă, cinci astronomi fiind înăuntru, iar altul agățat de capsulă.
Astronomii plonjează spre Pământ și se prăbușesc în mare, de unde sunt salvați. Se organizează o festivitate, iar astronomii sunt decorați. Călătoria spre lună se sfârșește cu dezvelirea unei statui comemorative.
Un succes furat
După ce a terminat filmul, Méliès a intenționat să-și vândă producția oamenilor de bâlci, cei care se ocupau cu prezentarea filmelor la târguri și festivități. Cerând o sumă de 500 franci pentru o copie, doar câțiva cumpără filmul. După succesul filmului, mulți revin și-i cumpără producția, Méliès trezindu-se un om bogat.
Succesul realizat în Franța îl determină să ducă filmul în S.U.A., ceea ce i-ar fi adus profituri uriașe. Însă, tehnicienii lui Thomas A. Edison furaseră un negativ și făcuseră deja copii ale filmului. Edison a început să difuzeze filmul în toată America la doar câteva săptămâni de la lansare acestuia în Franța. Méliès abia vinde câteva copii, 5 sau 6 la număr. Méliès vrea să-l dea în judecată, însă nefiind în vigoare nicio lege privind dreptul de autor, nu ajunge la nici-un rezultat.
Odată cu prezentare acestui film, se demonstrează că cinematograful nu este o activitate de bâlci. Cinematografia devine, astfel, o industrie cu un impact uriaș asupra societății și o artă înfloritoare.
Îl puteți urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=xLVChRVfZ74
Reporter Youth.md: Jangă Alexandru
No Comment