Admiterile în străinătate sunt o perioadă stresantă din viața oricărui viitor student. Poți ajunge repede copleșit de cantitatea mare de informație și să nu mai reușești să deosebești mitul de adevăr.
Ai nevoie de bani ca să studiezi în străinătate? Poți fi admis cu ușurință la universitățile de top dacă ai note mari la școală? Doar universitățile din vârful clasamentului îți pot asigura un învățământ de calitate? – sunt numai unele dintre multele dileme ale căror răspunsuri îți pot da bătăi de cap. În acest articol, Abroademy își propune să vină în ajutorul tău și să examineze 7 mituri populare despre admiterile din străinătate.
I. Ca să studiezi în străinătate ai nevoie de bani.
ȘI ADEVĂRAT, ȘI FALS! Nu ai nevoie numaidecât de mulți bani pentru studiile în sine. În unele țări beneficiezi de învățământ gratuit, în special dacă ești cetățean european, în alte cazuri universitățile oferă burse care îți pot asigura parțial sau chiar total cheltuielile. De asemenea, ai posibilitatea să lucrezi part-time sau chiar să iei un împrumut (student loan) în rate convenabile.
Așa cum am menționat mai sus, deținând cetățenie europeană ai posibilitatea să înveți gratuit în multe țări europene. Pentru a afla cât costă studiile pentru cetățenii non-UE, dar și în ce țări învățământul este gratuit, poți vizita pagina de Instagram a Abroademy unde găsești o postare întreagă despre prețul studiilor în Europa.
Cu toate că sunt atâtea posibilități de a-ți acoperi cheltuielile de studii, ai totuși nevoie de ceva bani pentru a da testele internaționale de engleză, pentru a plăti taxa de aplicare, a cumpăra biletul de călătorie, a plăti depozit pentru cazare (în cazul în care alegi să trăiești la chirie) sau pentru a trăi o perioadă de timp până îți găsești un part-time job.
II. Ai nevoie de toate diplomele obținute pe parcursul anilor atunci când aplici la universitate.
FALS! În dosar nu ai nevoie de dovada scrisă a tuturor diplomelor tale. Comisia de admitere, de obicei, își dă seama de veridicitatea infomației prin intermediul eseului de admitere și al interviului. În general, ei sunt mai mult interesați de experiențele prin care ai trecut decât de diplomele strânse. Să știi, însă, că dacă universitatea află mai târziu că ai ascuns adevărul sau ai mințit, te poate exmatricula!
III. Dacă ai note foarte mari la școală, poți fi admis cu ușurință la universități de top.
FALS! Notele alcătuiesc doar o parte din dosarul tău. Atunci când aplici, vei include în dosar, pe lângă note, și CV-ul, rezultatele testului de engleză, scrisoarea de motivație, scrisoarea de recomandare și altele. Unele universități de top includ în procesul de admitere și o rundă de interviu, prin intermediul căreia, comisia de admitere își formează o părere complexă despre tine (care nu poate fi transmisă doar pe baza notelor). Mai mult de atât, atunci când aplici la universități de top, concurenții tăi la fel vor avea note bune, iar universitatea va face diferența în baza realizărilor și a personalității tale. Prin urmare, notele mari nu îți asigură un loc la o universitate bună. Totuși, e important să ții cont că ai putea fi respins din prima dacă notele tale sunt mai mici decât cerințele facultății.
IV. O listă lungă de activități extracurriculare va impresiona comisia de admitere.
FALS! O listă lungă de activități aleatorii va obosi persoana care îți analizează aplicația. Când vine vorba de admiteri, calitatea bate cantitatea! Mai bine incluzi mai puține activități, dar care au legătură cu domeniul în care aplici, au avut un impact esențial în viața ta sau au demonstrat un nivel de implicare semnificativ din partea ta (câțiva ani de implicare, realizări deosebite, poziție de leadership). Este important ca activitățile tale să contribuie la crearea unei istorii convingătoare despre tine, care să arate universității cât de mult ar avea de pierdut dacă nu te-ar admite.
Iar pentru a avea cu ce activități să te mândrești, începe cât mai devreme (chiar și din gimnaziu) să te implici activ în multe proiecte, dar rămâi doar acolo unde îți place cu adevărat, acolo unde poți să îți dezvolți pasiunile și talentele, pentru că doar cu motivație internă poți avea realizări semnificative.
V. Poți avea studii de calitate doar la universități de top.
FALS! În primul rând, criteriile pe care se bazează clasamentele universitare nu țin neapărat de calitatea studiilor, dar și de alți factori, ca de exemplu, numărul de citări la articole științifice. E important de menționat că există și universități noi cu un curriculum modernizat, care pot fi la fel de bune ca cele din vârful clasamentului, deși nu au reușit încă să obțină popularitate și o reputație puternică. În orice caz, nu ar trebui să cauți universitatea cea mai bună, dar pe cea potrivită pentru tine, care să reflecte interesele tale academice și extracurriculare, la fel ca și planurile tale de viitor.
VI. La universitățile de top din SUA (care sunt extrem de scumpe), poate învăța oricine, indiferent de situația financiară.
ADEVĂRAT! Chiar dacă studiile la universitățile de top din SUA pot avea costuri enorme, majoritatea îți pot oferi, în cazul în care ești admis, o bursă need-based, care acoperă până la 100% din cheltuieli (în dependență de venitul familiei). Câteva exemple de așa universități sunt: Princeton, Harvard, Columbia, Stanford, Yale. Acest tip de bursă se întălnește doar în SUA.
VII. O scrisoare de recomandare bună este responsabilitatea profesorului.
FALS! De fapt, o scrisoare de recomandare perfectă va rezulta din munca și interesul comun, atât al profesorului, cât și al tău. Ca elev, ai responsabilitatea de a anunța în prealabil profesorul, ca acesta să aibă suficient timp la dispoziție pentru a o scrie. De asemenea, oferă profesorului toate detaliile necesare de care are nevoie, nu te sfii să punctezi aspectele și rezultatele tale cele mai importante și fii la curent cu progresul scrisorii. E important să realizezi că profesorul tău are foarte mulți elevi și nu întotdeauna poate ține minte fiecare detaliu despre tine sau termenul-limită. Nu uita că tu ești cel care are nevoie de o scrisoare de recomandare bună, și nu profesorul tău.
O informare bună este cheie în a aplica și a fi admis cu succes la universitățile de peste hotare. Sperăm că prin acest articol, te-am ajutat să devii mai informat în procesul de aplicare și, totodată, mai atent când vine vorba de zvonuri sau mituri.
Pentru mai multe detalii despre admiterile în străinătate, examene internaționale, universități, live-uri cu studenți moldoveni din toate părțile lumii, urmărește paginile de Instagram și Facebook a Abroademy.
Autori: Daniela Bantea, Olga Surugiu.
Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment