7 adevăruri despre dragostea de sine


dragostea de sine

Când te gândești la persoanele dragi, cine îți vine primul în minte ? Părinții, cel mai bun prieten, partenerul de viață ? Dar cum rămâne cu tine ? Iubirea de sine este sentimentul de afecțiune față de propria ta persoană. Acesta este foarte important pentru o viață fericită și sănătoasă, însă este adesea trecut cu vederea și neînțeles. Într-o lume plină de stres și complexități, dragostea și respectul de sine este neglijat de majoritate, deci află 7 adevăruri despre dragostea de sine pentru a o înțelege mai bine.

 Procesul de a te iubi pe tine este unul sinuos.

Drumul străbătut pentru a te valorifica pe sine are urcușuri și coborâșuri. În acele momente te vei simți fericit, pozitiv și plin de energii, dar și trist, pesimist și nu te vei putea uita în oglindă la tine însuți. Toate aceste sentimente sunt perfect normale și trebuie să înțelegi că ele fac parte din tine și din cine ești tu cu adevărat, fără de a te autocritica. Cel mai important este să nu te prefaci că te simți perfect atunci când ești extrem de trist. 

Dragostea de sine și egoismul sunt diferite. 

De câte ori ai refuzat o invitație și te-ai simțit vinovat ? De câte ori ai zis NU și te-ai simțit egoist pentru neglijarea sentimentelor altora ? Este normal să te simți așa, fiindcă societatea ne-a insuflat că actul de a valorifica necesitățile noastre înaintea altora este egocentrism. Pe de altă parte, acest lucru este total greșit. A avea grijă de tine însuți este cel mai important lucru de pe Pământ. Fericirea și sănătatea proprie este protejată de noi și de nimeni alții. 

Dragostea personală deschide noi uși spre noi perspective.

Iubindu-te descoperi lucruri noi și ajuți pe alții să facă același lucru. În primul rând, le arăți oamenilor din jurul tău cum să te iubească și cum să te aprecieze. După cum afirmă terapeutul, John Kim, “Creând o relație sănătoasă cu propria ta persoană, una plină de grijă, înțelegere și compasiune, te va ajuta să creezi o astfel de relație cu cei din jurul tău.”

 E dificil să descoperi căi de vindecare. 

Când începem să ne iubim, pornim simultan un proces de tămăduire a unor răni sufletești. Acest lucru este dificil și de lungă durată, dar merită tot efortul. Este important să cunoaștem când cedăm în acest proces de vindecare pentru a nu ne răni de amintiri dureroase, însă continuând drumul spre încetarea suferinței emoționale, aflăm limitele noastre interioare și potențialul maxim.  

A te iubi înseamnă a-ți permite să te compari. 

Mulți afirmă că comparându-te cu alții nu este eficient pentru a obține respect pentru propria personalitate. Adevărul este că abilitatea de a te compara și de a te raporta la anumite momente din viața ta este cheia spre o gândire critică și inteligentă. Spre exepmlu, te-ai certat cu un prieten și primul lucru pe care îl faci este te învinovățești pe tine însuți, fără a analiza comportamentul prietenului tău față de tine. Comparând cele două laturi ale conflictului poți afla că posibil greșeala nu se află în tine și nu este nevoie de a te simți vinovat.   

Urmează aspirațiile inimii.

Te-ai simțit vreodată obligat să faci ceva neplăcut pentru tine ? Să te ocupi cu un anumit tip de sport sau să urmezi o carieră într-un domeniu mai puțin plăcut ? O anumită satisfacție temporară pare că rezolvă diferențele, dar sentimentul de neîmplinire va rămâne pentru tot restul vieții. Un lucru ce ține de iubirea de sine este să îți permiți lucrurile dorite indiferent de ce zic ceilalți. Pasiunile și visele tale sunt importante și unice, iar tu meriți să fii fericit și împlinit. 

 Să te iubești nu e tot timpul amuzant. 

Uneori acest proces este dificil. Face tot ce trebuie pentru a te simți bine, chiar dacă nu te entuziasmează la moment. Dragostea de sine poate să se manifesteze precum decizia de a te culca mai devreme fiindcă mâine e o zi importantă, dar poate fi și alegerea de a sta până târziu pentru a termina un proiect. Câteodată înseamnă să petreci timp cu cei dragi sau să îi refuzi pentru a medita în singurătate. Aceste decizii demonstrează cât de importantă e inima noastră pentru noi, care, uneori, necesită sacrificii pentru a se simți bine.

A te iubi înseamnă mai mult decât o persoană își poate imagina. Atunci când nu te respecți pe tine însuți nu ești respectat de cei din jurul tău, nu ești fericit, nu trăiești viața la maxim și te lași ușor influențat de cei din jurul tău. Este important să ne respectăm așa cum ne iubim părinții și jumătatea, și sper că pe parcursul acestui drum al afecțiunii o să găsiți acea desăvârșire sufletească căutată cu drag. 

Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să ne accesezi păginile noastre de Facebook și Instagram și să ne lăsa-ți un feedback. Pentru mai multe articole urmărește pagina noastră Web Youth.md.

Reporter: Cușnir Magdalena
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Culisele celei mai Râvnite Meserii. Cum Ajungi Judecător/Judecătoare?
Next Job pentru tineri // AVD angajează specialist comunicare
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply