30 de emoții pe care oamenii le simt, dar nu le pot explica


emoții
Emoticon icons face on Wooden Cube , Costumer service concept

Oamenii sunt echipați cu un set de răspunsuri la situații, pe care le numim emoții, însă aceștia au tendința de a simți mai multe decât au limbajul de a articula și exprima. Complexitatea trăirilor și senzațiilor umane adesea nu poate fi redată prin cuvinte, ceea ce este frustrant. 

Cu siguranță ți s-a întâmplat să fii părtașul unor emoții și senzații pe care să nu le poți explica. Acestea însă pot fi deja exprimate prin cuvinte datorită lui John Koenig – autorul blogului The Dictionary of Obscure Sorrows, care a petrecut ultimii ani scriind un dicționar original de cuvinte inventate pentru emoții care nu au un termen descriptiv, umplând astfel golurile din limba.

Neologismele, deși create complet de Koenig, se bazează pe cercetările sale despre etimologii și semnificații ale prefixelor, sufixelor și rădăcinilor de cuvinte folosite.

El a venit cu zeci de termeni care identifică emoțiile pe care le simțim cu toții, însă pe care nu știm cum să le comunicăm, aprofundând astfel înțelegerea noastră reciprocă prin lărgirea paletei emoționale. Urmărește articolul pentru a face cunoștință cu acești termeni fantastici.

  • Sonder

Conștientizarea faptului că orice trecător aleator trăiește o viață la fel de complexă și vie ca a ta, animată de propriile ambiții, prietenii, rutine și griji.

  • Opia

Intensitatea ambiguă de a privi pe cineva în ochi, privire care te poate face să te simți simultan invaziv și vulnerabil.

  • Monachopsis

Sentimentul subtil, dar persistent, de a fi deplasat și inadaptat la mediul înconjurător, de a te simți nelalocul tău.

  • Énouement

Amărăciunea de a te afla în viitor, obținând în cele din urmă răspunsuri la modul în care lucrurile se desfășoară, fără capacitatea de a-i spune sinelui din trecut să facă alte alegeri.

  • Vellichor

Ciudata nostalgie a librăriilor uzate, care sunt cumva infuzate cu trecerea timpului – pline cu mii de cărți vechi pe care nu vei avea niciodată timp să le citești.

  • Rubatosis

Conștientizarea neliniștitoare a propriilor bătăi ale inimii.

  • Kenopsia

Atmosfera bizară și solitară a unui loc care este de obicei plin de oameni, dar care acum este abandonat și liniștit.

  • Mauerbauertraurigkeit

Nevoia inexplicabilă de a-i îndepărta pe oameni, chiar și pe cei mai apropiați prieteni.

  • Jouska

O conversație ipotetică care se derulează în mod compulsiv în capul tău – o analiză clară, un dialog cathartic, o revenire devastatoare – care servește ca un fel de cușcă psihologică în care te poți conecta mai profund cu oamenii.

  • Chrysalism

Starea de calm pe care o trăiești atunci când te afli în casă în timpul unei furtuni; ascultând valuri de ploaie care bat pe acoperiș ca o ceartă ale căror cuvinte înăbușite sunt de neînțeles, dar a căror eliberare trăsnitoare de tensiune acumulată o înțelegeți perfect.

  • Ellipsism

Mâhnire pentru faptul că nu vei ști niciodată cum se va dovedi a fi viitorul, cine va fi beneficiarul efortului omenirii și care este suma plății finale a fiecărei investiții realizate vreodată în viitor.

  • Lachesism

Dorința de a fi lovit de un dezastru – de a supraviețui unui accident de avion, de a pierde totul într-un incendiu, de a te arunca peste o cascadă.

  • Exulansis

Tendința de a renunța la încercarea de a vorbi despre o experiență, deoarece oamenii sunt incapabili să se raporteze la ea – fie prin invidie sau simplă străinătate – lucru care le permite să se îndepărteze de restul poveștii vieții tale; până când însăși amintirea se simte deplasată.

  • Nodus Tallens

Conștientizarea faptului că scenariul vieții tale nu mai are sens – că, deși ai crezut că urmărești arcul narativ, te tot regăsești scufundat în pasaje pe care nu le înțelegi.

  • Onism

Frustrarea de a fi blocat într-un singur corp, care îți impune limite și te face să fii îndiguit într-un anumit loc în timp și spațiu.

  • Liberosis

Dorința de a-ți pasa mai puțin de lucruri, de a-ți domoli controlul asupra vieții, de a nu mai arunca privirea în spate la fiecare câțiva pași, temându-te că cineva ți-o va lua înainte.

  • Ringlorn

Dorință ca lumea modernă să se simtă la fel de epică ca cea descrisă în poveștile și povestirile vechi – un loc de tragedie și transcendență, de jurăminte, prevestiri și sorți, în care viața de zi cu zi se simte ca o căutare a gloriei, o legătură mitică cu un trecut străvechi sau o luptă pentru supraviețuire împotriva unui inamic clar, mai degrabă decât un joc de salon în care sunt alcătuite toate regulile, iar punctele nu contează.

  • Nighthawk

Un gând recurent care pare să te lovească doar noaptea târziu – o sarcină întârziată, o vinovăție copleșitoare, un viitor iminent.

  • Ambedo

Un fel de transă melancolică în care devii complet absorbit de detalii senzoriale vii – picături care se preling pe fereastră, copaci înalți aplecați în direcția vântului, nori de cremă care se învârt în cafeaua ta – toate scufundându-se în experiența de a fi în viață.

  • Anemoia

Nostalgie pentru timpuri pe care nu le-ai cunoscut niciodată.

  • Adronitis

Frustrare pe care o trăiești pentru durata îndelungata de timp în care ești nevoit să cunoști pe cineva – petrecând primele câteva săptămâni discutând în antreul lor psihologic și cu fiecare conversație ulterioară intrând într-o antecameră diferită; fiecare din ele puțin mai aproape de centrul casei, dorind în schimb să poți începe de acolo, schimbându-vă mai întâi secretele cele mai profunde, pentru ca mai apoi să îi întrebi de unde vin și ce fac pentru a-și asigura existența.

  • the McFly effect

Fenomenul de a-ți observa părinții interacționând cu oameni cu care au crescut, lucru care le resetează personalitățile pe care le-au avut în tinerețe.

  • Mal de Coucou

Fenomen în care ai o viață socială activă; dar foarte puțini prieteni apropiați – oameni în care poți avea încredere, cu care poți fi tu însuți.

  • Gnossienne

Moment de conștientizare a faptului că cineva pe care l-ai cunoscut de ani de zile are încă o viață interioară privată și misterioasă; iar undeva pe holurile personalității sale este o ușă încuiată din interior.

  • Xeno

Cea mai mică unitate măsurabilă a conexiunii umane, schimbată de obicei între străini – o privire cochetă, o salutare prietenoasă, un râs împărtășit despre o ciudată coincidență – momente care sunt trecătoare și sporadice, dar care conțin în continuare substanțe nutritive emoționale puternice care pot ameliora simptomele sentimentului de a fi singur.

  • Zenosyne

Senzația că timpul trece mai repede ca de obicei.

  • Kairosclerosis

Momentul în care îți dai seama că ești fericit în prezent – încercând conștient să savurezi sentimentul.

  • Rückkehrunruhe

Sentimentul de a te întoarce acasă după o călătorie captivantă; realizând mai apoi că se estompează rapid din conștiința ta.

  • Catoptric Tristesse

Tristețea că nu vei ști niciodată ce cred ceilalți  cu adevărat despre tine, fie de bine sau de rău – că, deși ne  pătrundem și judecăm unii pe alții cu claritatea unei oglinzi, adevărata imagine a modului în care suntem percepuți ajunge la noi distorsionat.

  • Heartworm

Relație sau prietenie pe care nu o poți scoate din cap, pe care ai crezut-o estompată demult, dar care este încă oarecum vie și neterminată, ca un loc de campare abandonat ale cărui tăciuni aprinse au încă puterea de a declanșa un incendiu de pădure.

Sperăm că articolul ți-a fost de folos și că de acum în colo emoțiile tale vor prinde mai mult contur, având în vedere faptul că acum ai însușit că majoritatea dintre ele dispun de un nume pe care îl poți folosi atunci când vrei să le exprimi.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la MentorMe Forum și găsește-ți mentorul potrivit
Next Vino la o nouă ediție Eye Contact unde vei explora sinele tău și nu doar
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 7 =