#3 FareNetwork-povestea unei voleyball-iste


Continuăm campania FareNetwork cu povestea unei voleyball-iste. Maria-Magdalena Pojoga este studentă la  Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, anul 2, facultatea de medicină generală. Ea ne demonstrează prin experiența personală că sportul poate fi combinația perfectă dintre plăcut și util.

De când practici voleiul?

“Practic voleiul începând cu clasa a 7-a. Am practicat pâna în clasa a 11-a.În clasa a 12-a am făcut o pauză pentru a mă pregăi de examenul de Bacalaureat şi acum din nou am revenit. A fost o dorinţă de-a tatălui, de a merge la volei. Întrucât el practică acest sport, m-a luat de mănuţă şi m-a dus la primul antrenament. De atunci voleiul a devenit o pasiune de-a mea.”

Ce reprzintă pentru tine sportul?

Sportul reprezintă o modalitate de a scăpa de grijile cotidianului.

“Pentru mine sportul este modalitatea de a mă menţine în formă, de a mă relaxa în timpul liber, ca să nu mă concentrez doar pe studii. Sportul reprezintă o posibilitate de a mă limita faţă de aceste griji.”

Sunt nevoie de unele calităţi pentru a practica sportul?

Cred că, nu doar în volei, dar şi în alte sporturi, cel mai important este să persiste dorinţa şi perseverenţa.

Care au fost dificultăţile cu care te-ai confruntat?

“La început, cel mai greu îmi era adaptarea. Eu fiind încă în clasa a VII-a (o vârstă destul de fragedă) antrenamentele departe de casă, care se terminau târziu au contravenit timpului setat temelor pentru acasă. Timpul limitat a fost o dificulate, pe care am depășit-o frumos. Având totuși dorinţa de a practica voleiul, îmi setam priorităţile şi mă organizam ca să reuşesc.”

Ai existat stereotipuri în practicarea acestui sport?

“Din păcate trăim într-o societate care încă nu s-a obișnuit cu ideea femeii în sport. Erau bărbați care se uitau oarecum sceptic la mine… Dar asta clar nu a fost un impediment în a practica ce doresc.”

Ce sfaturi poți oferi celor care doresc să îți calce pe urme în practicarea voleiului?

“Voleiul este un sport care trebuie început încă din vârsta frageda, în  copilăriei . Este necesar ca părinții să se intereseze, să meargă la antrenamente, să afle dacă copilului îi este pe plac sportul ales. Pentru cei care sunt adolescenți, sau mai mari, vă doresc ambiție, curaj și perseverență. Nu țineți cont de stereotipul: voleiul este jucat doar de persone înalte!”   

Prin intermediul campaniei FareNetwork susținem practicarea sporturilor de către fete/femei. Aici puteți citi și depre experiența unei fotbaliste.

Reporter: Adelina Micleusanu

Previous #2 FareFootball-povestea unei jucătoare de fotbal
Next Află ce reprezintă ERASMUS+ cu adevărat!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *