Femeile sunt mai empatice, mai conștiente și mai sigure că Pot și Vreau să se dezvolte! La această concluzie au ajuns cele 200 de femei care au participat la ateliere concomitente de informare cu genericul „Femeile din Cluburi spun NU violenței economice”.
Participantele sunt din 12 localități din raioanele Ungheni și Cahul și fac parte din Cluburile pentru Femei, iar în cadrul evenimentului de sensibilizare au fost informate, încurajate și susținute în dorința lor de a deveni indepedente economic și de a se reîncadra în societate. Atelierele s-au desfășurat în 15 Cluburi pentru Femei și au loc în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței pe bază de gen”, organizat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”,în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentăși Viață Decentă” și se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Participantele din 15 Cluburi pentru Femei și-au exprimat părerile și și-au prezentat intențiile de a se implica activ în autodezvoltare și reintegrare socio-economică. În cadrul atelierelor informative, femeile au creat o hartă participativă, cu genericul „Aleg să iau decizii prin prisma mea și a energiei feminine care conduce spre soluții”, unde toate femeile interesate de dezvoltarea lor spirituală și comunitară pot completa formularul și participa. Evenimentul a fost o confirmare în plus că rețeaua de Cluburi conturată are misiunea de a oferi suport și direcționare către oportunități de carieră, competențe, angajare, autoangajare și dezvoltare. Întâlnirile s-au desfășurat offline, iar la sfârșitul sesiunii, participantele s-au întâlnit online pentru decizii și concluzii finale.
Angela Ciocârlan, manageră de proiect, Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”: „Acest eveniment vine să susțină femeile din 12 localități să fie mai puternice, mai încrezute, oferindu-le posibilitatea de a se dezvolta și de a obține competențe profesionale și de încadrare în câmpul muncii. Mai mult, în calea lor spre succes, noi le oferim suport, mentorat și ghidare pentru a obține rezultate. Avem dezvoltată o rețea de cluburi pregătite pentru schimbare, aici mă refer la faptul că sunt orientate către oportunități de carieră, competențe, angajare și autoangajare.Vom continua să organizăm și să susținem evenimente, cu scopul de a dezvolta capitalul uman în Ungheni și Cahul.”
Natalia Poștaru, Ofițeră de Program, UN Women: „Indiferent de unde ar avea loc, violența trebuie vociferată și raportată, iar rolul autorităților este să intervină, să implementeze programe atât de prevenire, cât și de combatere a violenței. Această platformă de discuții are scopul nu doar de a informa, dar și de a încuraja femeile în calea lor spre independență și spre o viață mai bună. Prin intermediul programului pe care îl implementați, contribuiți la creșterea, motivarea, dezvoltarea și susținerea acestor femei, care vin cu idei interesante, mesaje puternice și dorință de schimbare. UN Women va continua să susțină inițiative de acest gen, vă mulțumim pentru efortul și munca pe care le depuneți.”
În urma atelierului de instruire, femeile și-au arătat disponibilitatea și interesul de a avea întâlniri periodice în cadrul Cluburilor pentru Femei pentru mai multă comunicare și interacțiune, pentru a împărtăși din experiențe care să le ajute să-și valorifice întreg potențialul. La fel, participantele au ajuns la concluzia că dispun de resurse interioare pentru a crește bunăstarea, iar economia colectivă este mai mult decât susținătoare.
În fiecare an, pe data de 10 decembrie, rețeaua de suport Cluburile pentru Femei va celebra Dreptul la Viață Decentă.
Evenimentul a încununat cu felicitări adresate Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Făclia”, pentru că, în 10 decembrie 2003, pentru prima dată, asociația a fost înregistrată în cadrul Primăriei Ungheni. În acești ani, a reușit să obțină rezultate fulminante, să creeze oportunități și să ofere posibilități de dezvoltare în regiune.
Proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” este dezvoltat în 12 localități din țară: municipiul Ungheni și următoarele sate din raionul Ungheni: Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea; municipiul Cahul și următoarele sate din raionul Cahul: Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zârnești.
Pe toată durata de desfășurare, inițiativa își propune să dezvolte un model de incluziune socio-economică a femeilor testat și pilotat, pentru a oferi posibilitatea supraviețuitoarelor violenței în familie să ajungă la activități de angajare și generatoare de venituri.
Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice să beneficieze de toate oportunitățile pentru a se integra economic, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.
„Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment