Veganismul nu este doar depre ceea ce mănânci. Clarificări și mituri


Există păreri împărțite când vine vorba de acest stil de viațp controversat – veganismul. Unii judecă, alții insistă, dar dacă tot o facem, mai bine să fim informați. Există sute de concepții și mituri, care ar trebui să fie clarificate. Indiferent dacă ești de acord sau nu cu această mișcare, termenul „vegan” este unul universal și ar trebui să fie folosit în contextul potrivit.

Veganismul este un stil de viață, care presupune renunțarea la produse provenite de la animale. Acest lucru înseamnă fără articole vestimentare din piele sau blană naturală, fără cosmetice testate pe animale și o alimentație bazată pe plante etc.

MITURI DESPRE A FI VEGAN

1. Mănânci doar salată?

Nu, a fi vegan nu înseamnă nici pe departe înfometare, ba chiar un meniu vast și gustos. Există mii de rețete, care pot fi preparate ușor și rapid. Pe lângă fructe, legume, boboase, nuci, sunt în vânzare și unt de caju; lapte vegetal și multe alte opțiuni. Inclusiv în Republica Moldova se deschid cafenele și restaurante cu opțiuni vegane, precum „Vegan Phi”, „BIOrganic RAW cafe”, „GastroVeranda”, „GoFresh”, „Sincer”, „Rozmarin Cafe” etc. Este extrem de probabil ca în câțiva ani alimentația vegană să devină mai comună.

2. Veganii practică yoga.

Stereotipul că veganii meditează este un adevăr pentru unii și foarte departe pentru alții. Oameni din poze sunt vegani, cu toate că stilul lor de viață e foarte diferit. Există vegani de toate profesiile: de la avocați, la pictori.

3. Ești vegan, pentru că iubești animalele.

Într-adevăr, majoritatea veganilor adoră animalele. Însă, motivele din spatele acestei alegeri sunt diverse: probleme de sănătate, salvarea mediului înconjurător, conștientizarea impactului propriu asupra lumii, dorința de a găti mai simplu, dragostea față de animale etc.

4. Alimentația vegană nu este sănătoasă pentru copii.

Este sănătoasă, cu un plan alimentar echilibrat. Într-adevăr, părinții trebuie să se informeze și să asigure copilul cu toți nutrienții necesari. Alimentația vegană poate fi nepotrivită, la fel ca orice alt tip de alimentație, dacă nu respectăm un echilibru.

5. Veganii sunt slabi.

Unii sunt, alții – nu. Într-adevăr, studiile au arătat că veganii sunt mai slabi decât restul populației, însă aceasta nu este o regulă. Fiecare om e diferit.

Veganismul este un stil de viață, pe care oricine îl poate adopta și aduce beneficii în toate domeniile. Totodată, nu toți doresc sau sunt obligați să facă o astfel de alegere. Informarea, folosirea termenilor corect arată un respect față de cei din jur. Schimbarea vine prin pași mici. 

Nu uita să ne urmărești pe rețelele de socializare Instagram, Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Oana Guțan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să îți îmbunătățești relațiile cu oamenii din jur? Participă la un webinar gratuit despre inteligența interpersonală
Next Job pentru tineri // Unifun angajează Manager de proiect
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply