Turneul ”Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească” revine cu 6 concerte de muzică clasică basarabeană, în 6 localități din țară

muzică clasică basarabeană, concerte, evenimente

Turneul ”Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească” începe azi, 12 iulie, cu un concert în localitatea Rădeni, raionul Călărași. Evenimentul este organizat de grup de muzicieni din Franța, în colaborare cu instrumentiști din Republica Moldova. În total vor fi organizate 6 concerte gratuite cu un vast program de muzică clasică basarabeană.

Duete, trio, cvartete și alte lucrări ale compozitorilor Ștefan Neaga, Alexei Stârcea, Aleksandr Mulear, Simion Lungul, Arcadi Luxemburg, David Gerșfeld, Solomon Lobel, Max Fișman, Vladimir Rotaru, Gheorghe Mustea, Oleg Negruță și alți compozitori basarabeni vor răsuna ca pentru prima dată după decenii de tăcere.

Vor evolua Jérôme Simon, Grégoire Simon, Ionel Streba, Elise Bachour, Boram Lie, Emiko Saito, precum și Ecaterina Baranov, Zinaida Brânzilă, Serghei Pilipețchi, Olga Iuhno, Nadejda Erhan, Radu Tălămbuță, Dana Efremova, Irina Șolpan, Iuri Surguciov, Silvia Proscurchina.

Turneul rural Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească va trece în ordine cronologică prin localitățile:

  • Rădeni, Călărași – 12 iulie, ora 18.00;
  • Chișinău, Biserica Sf. Dumitru, (bd. Traian 3/1) – 13 iulie, ora 18.00;
  • Bulboaca, Castel Mimi – 14 iulie, ora 18.00 (atenție, intrarea pe teritoriul castelului este cu plată. Detalii la tel. 026501893);
  • Mirești, Hâncești – 15 iulie, ora 18.00;
  • Brăviceni, Orhei –16 iulie, ora 18.00;
  • Palanca, Muzeu Casa Părintească (Călărași) – 17 iulie, ora 18.00.

La Chișinău vor fi reproduse condițiile concertistice rurale. Muzicienii vor evolua în curtea bisericii Sf. Dumitru, afară, la un pian ”bătrân”, discrepanțele între condițiile din capitală și sat devenind acut vizibile în acest context. De asemenea, se dorește participarea în calitate de ascultători a tinerilor cu dizabilități de la centrul AGAPIS, gestionat de parohia Sf. Dumitru, pentru care biserica respectivă construiește o clădire specială în imediata ei apropiere. Accesul tinerilor cu dizabilități la concerte de muzică clasică este o raritate pentru Republica Moldova, spațiile publice nefiind de obicei echipate pentru a facilita prezența acestora.

Turneul rural este propus de proiectul independent ARC muzical-istoric, ce are ca scop redescoperirea, conservarea și difuzarea unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX; material original, necunoscut și interesant, specific prin melodiile și ritmurile folclorice românești: energia dansului național, durerea cântului doinit, expresivitatea nerafinată a sincerității țăranului.

„În virtutea vicisitudinilor istorice și politice, manuscrise și partituri publicate din arhive și biblioteci s-au pierdut ori deteriorat; multe opere au rămas doar menționate în lucrările teoreticienilor;  înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic, devenind incomprehensibile; nu există acces virtual la informație, ea rămânând ascunsă în adâncurile arhivelor Moldovei”, spun organizatorii.

Ediția 2018 a turneului este realizată în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Parteneri ai proiectului: Asociația Familii Migrante, Asociația pentru Integrarea Migranților (Paris).

 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB// Organizația HelpAge Moldova angajează un ofițer de comunicare, part-time. Condițiile participării la concurs
Next JOB// Ai studii în drept și o experiență de muncă de doi ani? Angajează-te la Ministerul Sănătății
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + eight =