Trei arhitecţi renumiți ai Moldovei cu influențe remarcabile asupra aspectului țării


Arhitectura este o formă de artă aflată în mod continuu într-un proces de evoluție ce are loc odată cu schimbarea stilurilor și adaptărilor culturale. Aceasta este o ramură importantă a vieții noastre deoarece ne pune la dispoziție spații de conviețuire și modelează aspectul mediului în care trăim.

Arhitecții sunt niște artiști de un talent vrednic de considerație care scornesc în imaginația lor lucrarea ce urmează a fi realizată. În procesul de înfăptuire a planului, are loc o colaborare meticuloasă a arhitectului cu meșterii și artiștii aliați cu care semnează un contract pe termen îndelungat.

Republica Moldova se poate mândri cu arhitecţi cu adevărat talentați care făuresc cu meticulozitate structurile arhitecturale ale țării. Mai jos ți-i prezentăm pe câțiva dintre cei care au întemeiat autenticitatea Moldovei de astăzi.

Anatol Kolotovkin

Anatol Kolotovkin (1928-2003) a fost un arhitect emerit al RSS Moldovenești. În urma  absolvirii facultății de arhitectură a Institutului Politehnic din Liov a fost trimis la Chișinău unde pune la cale nenumărate clădiri, printre care se numără clădirea Ministerului Finanțelor din RSSM (1957), magazinul „Lumea Copiilor” și bulevardul Renașterii (1963). 

Alte proiecte dezvoltate de el sunt: clădirea Ministerului de Materiale de Construcție (1975) şi ansamblul Academiei de Științe a Moldovei (1978-1983).

Din 1958, el a deținut funcția de arhitect-șef adjunct al orașului Chișinău. Între anii 1964-1970, Anatol Kolotovkin este arhitect-șef al Chișinăului.

Academia Ştiinţe a Moldovei - Chişinău

În 1980 Anatol Kolotovkin este distins cu titlul de laureat al Premiului de Stat al RSSM pentru blocurile de locuit seria 143, iar cu ocazia jubileului de 70 de ani, Guvernul l-a decorat pe Anatol Kolotovkin cu Ordinul “Gloria Muncii”. Anatoly Kolotovkin a decedat la 22 septembrie 2003 la Chișinău.

Valentin Voițehovski

Valentin Voițehovski (1909- 1977) a fost un arhitect ce a contribuit mult la reconstrucția orașului. În baza proiectelor sale la Chișinău au fost construite importante clădiri ale orașului. 

UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE „NICOLAE TESTEMIȚANU” DIN  REPUBLICA MOLDOVA

Printre acestea se numără cea a cinematografului „Patria” (1951), clădirile primului microraion de la Botanica (1952-1962), edificiul Ministerului Industriei Alimentare (1953), blocurile de studii ale Universității de Medicină „N. Testemițeanu” (1956-1962), clădirile microraionului IV de la Râșcani (1961), a Filarmonicii de Stat „S. Lunchevici” din Moldova (1962), un șir de blocuri locative de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chișinău și multe blocuri locative, școli, cinematografe din orașele Bălți și Soroca. Mai mult decât atât, a construit împreună cu puținii arhitecți din pleiada sa o școală de arhitectură națională.

Voițehovski a pus bazele arhitecturii sovietice moldovenești, fiindcă a avut un aport considerabil spre consolidarea acesteia. 

Robert Kurtz

Robert Kurtz (1911 – 1980) a fost un arhitect din Osetia de Nord ce a contribuit arhitecturii basarabene. A absolvit în 1940 Institutul de Arhitectură din Bucureşti, iar în anii 1944-1951 deţine postul de arhitect-şef al orașului Chişinău.

Acesta și-a dedicat viața reconstrucţiei oraşului Chişinău. Sub îndrumarea academicianului Alexei Şciusev ia parte la elaborarea primului plan general de reconstrucţie al orașului Chişinău (1944-1949). În anii ce au urmat, a condus colectivul de autori la elaborarea planului general de dezvoltare a Chişinăului, inclusiv reconstrucţia centrului oraşului.

MD, Orasul Chişinău, Scarile renovate de la Valea Morilor, Vedere de Jos,  Rotonda

În urma proiectelor sale au fost construite case de locuit, edificii administrative, case de odihnă, şcoli, parcuri. Printre acestea se numără arcul central de cultură şi odihnă din Chişinău (în prezent „Valea Morilor“), cu renumita scară în formă de cascadă. A proiectat şi alte edificii ca şi Casa Consiliului Republican al Sindicatelor (1953), clădirea Hotelului Chişinău (1963) 

S-a ocupat şi de restaurarea unor monumente de istorie, cultură şi arhitectură din Moldova. Din 1972 Robert Kurtz restaurează casele-muzeu A.Donici şi S.Lazo din Orhei, casa-muzeu A.Puşkin din Dolna şi casa-muzeu C.Stamati din Ocniţa. În 1975-1980 este secretar ştiinţific al Societăţii de Ocrotire a Monumentelor de Istorie şi Cultură din R.S.S.M. În anul 1961, a primit titlul de Maestru emerit al artei din RSSM (1961).

Arhitecții menționați au avut un aport însemnat planificării și structurării țării noastre. În urma planurilor bine puse la punct au conferit Moldovei un aspect individual și estetic.

Dacă articolul nostru ți-a fost de folos și ai aflat lucruri noi, nu uita să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă BRIDGE, platformă națională de consultanță în afaceri
Next Job // DVV International Moldovaangajează contabil de proiect
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 − three =