De-a lungul istoriei, matematica a condus la dezvoltarea primului computer, ne-a permis să transmitem energie electrică pe mii de kilometri, ne-a ajutat să înțelegem universul din jurul nostru și chiar ne-a permis să călătorim în spațiu, cu toate posibilitățile din lumea modernă. Deși descoperiri în domenii precum medicina pot părea adesea mult mai interesante decât cele din matematică și mai relevante pentru viața de zi cu zi, dezvoltarea de noi medicamente inovatoare nu ar fi posibilă fără conceptele dezvoltate de gânditorii matematicieni a căror nume le cunoști sau poate o vei face astăzi.
De aceea, îți propun mai jos să faci cunoștință cu profilele unor mari matematicieni care au modelat lumea modernă.
1. Isaac Newton
Matematicianul Sir Isaac Newton și-a folosit descrierea gravitației pentru a demonstra legile lui Kepler ale mișcării planetare. De asemenea, inclusiv și pentru a explica traiectoria mareelor, cometelor și precesiunea echinocțiilor. A eradicat astfel orice îndoială cu privire la heliocentricitatea sistemului solar (că soarele se află în centrul sistemului solar). Newton este considerat „Tatăl Calculului” , aplicând calculul în mai multe scopuri. Printre acestea se numără: găsirea ariilor, tangentelor, lungimile curbelor și maximele și minimele funcțiilor.
În 1687 Newton a publicat Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, adesea numită cea mai mare carte științifică scrisă vreodată. Newton a scris odată „Adevărul se găsește în simplitate și nu în multiplicitatea și confuzia lucrurilor”. Sir Isaac Newton a fost înmormântat la Abația Westminster. Mormânt-ul a fost inscripționat „Să se bucure muritorii că a existat un ornament atât de mare pentru rasa umană”.
2. Alan Turing
Alan Turing a fost un matematician, criptograf și pionier al informaticii. Astăzi, Turing poate fi cel mai bine cunoscut pentru munca sa la Bletchley Park în timpul celui de-al doilea război mondial și rolul său în descifrarea codului german Enigma. Cu toate acestea, în acest moment Turing era deja bine cunoscut ca matematician. În tinerețe, ideea sa de „Mașină universală”, un tip ipotetic de computer, a rezolvat una dintre cele mai importante probleme din matematica secolului XX. Turing a inventat o mașină (numită acum o „mașină Turing” care ar putea citi o bandă de simboluri, pe rând, apoi fie rescrie sau șterge simbolul, înainte de a muta apoi banda spre stânga sau spre dreapta). De fapt, inițial Turing descrie „o persoană” care efectuează aceste operații pe care a numit-o „computerul”.
3. John Von Neumann
Von Neumann a crescut de la copilul minune la unul dintre cei mai importanți matematicieni din lume până la jumătatea anilor douăzeci. O lucrare importantă în teoria mulțimilor a inaugurat o carieră care a atins aproape toate ramurile majore ale matematicii. Darul lui Von Neumann pentru matematica aplicată și-a dus munca în direcții care au influențat teoria cuantică, teoria automatelor, economia și planificarea apărării. Von Neumann a fost pionierul teoriei jocurilor și, împreună cu Alan Turing și Claude Shannon, a fost unul dintre inventatorii conceptuali ai computerului digital cu program stocat. Economistul Paul Samuelson l-a numit pe von Neumann „un geniu – un om atât de deștept încât a văzut prin el însuși”.
4. David Hilbert
Matematicianul german David Hilbert este una dintre cele mai influente figuri din domeniu în secolele XIX și XX. Remarcabil pentru amploarea lucrării sale, Hilbert a conceput și dezvoltat idei fundamentale într-o gamă largă de arii matematice. Printre ele se numără și lucrări pe fundamentele geometriei, calculul variației, teoria numerelor algebrice și algebra comutativă etc. Hilbert a adoptat și a apărat cu căldură teoria mulțimilor și numerele transfinite ale lui Georg Cantor.
Este probabil cel mai faimos pentru prezentarea unei colecții de 23 de probleme la Congresul internațional al matematicienilor de la Paris din 1900, care ar stabili cursul pentru o mare parte a cercetărilor matematice din secolul al XX-lea. Impactul său asupra matematicii moderne, precum și fizicii prin lucrările sale ulterioare despre fizică și matematică – este pe bună dreptate recunoscut ca fiind cu adevărat remarcabil.
5. Carl Friedrich Gauss
Johann Carl Friedrich Gauss este denumit „Prințul matematicienilor” și „cel mai mare matematician din antichitate până în prezent”. A avut o influență remarcabilă în multe domenii ale matematicii și științei. Este clasat drept unul dintre cei mai influenți matematicieni ai istoriei. La doar trei ani, a corectat o eroare în calculele salariilor tatălui său. De atunci se ocupa în mod regulat de conturile tatălui său până la vârsta de 5 ani. La 7 ani, se spune că și-a uimit profesorii prin însumarea numerelor întregi de la 1 la 100 aproape instantaneu. Până la vârsta de 12 ani, el frecventa deja gimnaziul și critica geometria lui Euclid.
Deși a adus contribuții în aproape toate domeniile matematicii, teoria numerelor a fost întotdeauna aria preferată a lui Gauss și a afirmat că „matematica este regina științelor, iar teoria numerelor este regina matematicii”. Un exemplu al modului în care Gauss a revoluționat teoria numerelor poate fi văzut în lucrarea sa cu numere complexe (combinații de numere reale și imaginare).
Fie că este vorba de Hilbert, Gauss sau Turing, după cum ai văzut, fiecare dintre acești matematicieni a modelat atât domeniul de studiu, cât și lumea din jurul lor, schimbând-o așa cum o cunoaștem astăzi.
Dacă te-au impresionat personalitățile și contribuția acestor oameni extraordinari în lumea modernă și dorești să afli mai multe despre matematică, accesează pagina Youth.md chiar aici sau ne găsești pe Facebook sau Instagram!
Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina
No Comment