Top 10 cele mai fericite țări din lume


Fericirea este un lucru dificil de măsurat, însă o inițiativă a ONU a încercat să o descopere. În fiecare an, Sustainable Development Solutions Network a U.N., își publică Raportul Mondial de Fericire – un studiu care examinează conexiunile dintre fericire și dezvoltare, încurajând totuși factorii de decizie să pună mai mult accent pe primul. 

Aproximativ 1.000 de persoane din fiecare stat membru ONU își evaluează calitatea vieții pe o scară de la 0 la 10, în timp ce cercetătorii colectează date din șase domenii: PIB pe cap de locuitor, speranță de viață, sprijin social, încredere și corupție, libertatea de a lua decizii de viață, și generozitate.

Cine știe? Poate doar citind despre aceste locuri îți vom aduce astăzi un zâmbet pe buze.

Finlanda 

Pentru al patrulea an consecutiv, Finlanda este numărul unu când vine vorba de fericire. Țara se clasează constant printre cele mai importante sisteme de învățământ din lume, întrecută ocazional de țări precum Coreea de Sud, Japonia și Singapore. O mare parte din succesul educațional provine dintr-un respect adânc pentru profesori, care trebuie să aibă un master (finanțat de la stat) și un sistem pedagogic care se concentrează mai puțin pe testarea cantitativă și mai mult pe învățarea experiențială și egalitatea de șanse.

Danemarca 

Danemarca a rămas pe locul doi în acest an. Țara se situează aproape de top în toate valorile pe care geekurile de date de la ONU le-a evaluat pentru raportul – speranța de viață, sprijinul social și generozitatea dintre ele – dar este, de asemenea, o țară extrem de dedicată producției de energie regenerabilă (39,1 la sută din energia a fost generată de vânt în 2014). 

Cu cel mai prietenos oraș din lume pentru biciclete și o coastă pe care ai putea să-ți petreci o viață în explorare, fericirea țării vine cu siguranță în parte din respectul pentru planetă.

Un studiu recent realizat de Institutul de cercetare a fericirii din Copenhaga restrânge fericirea Danemarcei la o serie de categorii diferite, inclusiv încrederea în guvern, securitatea economică, libertatea, participarea civilă și echilibru între viață și profesie. Principala opțiune de cercetare continuă a institutului este că, dacă doriți să fiți fericiți, primul pas este să nu vă mai stresați asupra a cât de fericit sunteți … și să mergeți la o plimbare cu bicicleta. 

Elveţia

Elveția este o țară în care totul este votat, de la câte zile de vacanță ar trebui să aibă lucrătorii până la câți imigranți ar trebui să se permită în țară, iar referendumurile la nivel local se întâmplă de mai multe ori pe an.

Acest sistem de democrație directă înseamnă că cetățenii elvețieni simt un sentiment inegalabil de participare la evoluția țării lor, de la decizii de reper cu privire la drepturile omului până la instalarea unui nou semafor în vecinătatea lor. Elvețienii sunt animați de credința că orice voce contează.

Islanda

Islanda ocupă un nivel ridicat în ceea ce privește proporția de respondenți care au spus că au simțit că au un concetățean pe care să conteze atunci când un eveniment devine dur. Poate că acest lucru a devenit cel mai evident în urma colapsului financiar al țării post – 2007 și revitalizării ulterioare. Ați crede că inundația perpetuă a turiștilor americani în Reykjavik ar fi putut aduce o lovitură fericirii rezidenților, iar când vine vorba de bunăstare, islandezii sunt confuzi. 

Norvegia

Norvegia a scăzut în top din 2017 (când a ocupat primul loc), iar anul acesta este cea de-a cincea cea mai fericită țară din lume. Dar nu sunt prea multe despre care să se plângă. Amestecul unui sistem de bunăstare guvernamental bine integrat și a unei economii înfloritoare, bazată pe gestionarea responsabilă a resurselor sale naturale (un exemplu, mașinile cu combustibil fosil) iar sentimentele de sprijin social, încrederea în guvern. și bunăstarea economică care provin din toate acestea contribuie la fericirea generală. 

Olanda

În Olanda, după cum s-a dovedit, fericirea începe din copilărie. Un raport din 2013 Unicef a evaluat copiii olandezi cei mai fericiți din lume, pe baza unui număr de valori legate de bunăstarea educațională, siguranță și sănătate. Vincent van Gogh a fost excepția, nu regula. 

Suedia

În acest an, Suedia a rămas pe locul șapte. Un PIB mare pe cap de locuitor, pe care îl împarte cu mulți dintre vecinii săi nordici, nu este singurul motiv: un accent pe egalitatea socială care este încorporat în sistemul de învățământ începând cu grădinița, 16 luni de concedii familiale plătite care pot fi împărțite între un cuplu după ce un nou copil este primit în familie, iar îngrijirea de zi gratuită face, de asemenea, Suedia cea mai bună țară pentru femei, potrivit unui studiu separat.

Practic, accentul pe echilibrul vieții profesionale duce la o populație mai fericită. Se dovedește că, atunci când te simți productiv și odihnit, duce la fericire majoră. 

Noua Zeelanda 

Sigur că există o rivalitate deja arzătoare, Noua Zeelandă a învins-o pe vecina sa Australia, care nici măcar nu se află în top 10, în acest an. Cititorii Condé Nast Traveller spun, an de an, că Kiwis sunt o națiune caldă, primitoare, dar, potrivit cercetărilor ONU, multe dintre acestea provin și din satisfacții la locul de muncă. Bogăția naturală a țării – plajele, podgoriile și munții – joacă un rol și ele un rol important. 

Austria

Austria a înregistrat scăderi în acest an, în ceea ce privește speranța de viață și PIB pe cap de locuitor. Țineți minte când am menționat că o plimbare cu bicicleta poate ajuta la clasarea fericirii? Ei bine, luați în considerare acest lucru: ciclismul este unul dintre modurile preferate de a vă deplasa prin Austria.

Luxemburg 

Luxemburgul a făcut un salt ascendent – de la 14 la 10 – întrecând Canada și Australia în top zece. Cu o populație sub 600.000, țara mică oferă salarii mari și un sistem puternic de securitate socială care să-și ajute cetățenii după pensionare.

Dar înainte de a ajunge la concluzia că banii cumpără fericirea în Luxemburg, acesta are multe alte avantaje care nu au nicio legătură cu numerarul, inclusiv un sistem de sănătate excelent și un echilibru excelent între viața personală și muncă (probabil datorită celor 5 săptămâni obligatorii de vacanță). 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află despre prima zi a proiectului ,,Un pas spre succes’’ din perspectiva Arinei Gandrabura
Next Află despre a doua zi a proiectului ,,Un pas spre succes’’ din perspectiva Iuliei Gore
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply