#TineriiInspirăTineri: Eduard Ciobanu „Indiferența ucide orice lucru frumos”

eduard ciobanu, cititorii youth, tinerii inspiră tinerii

Moldova este o țară mică, dar care oferă o mulțime de oportunități pentru tinerii care doresc să se dezvolte și să acumuleze experiențe. Una dintre aceste opurtunități este programul de schimb academic FLEX.  El oferă oportunitatea copiilor din liceu și școli (15-17 ani) de a învăța despre oamenii și cultura Statelor Unite ale Americii prin schimbul de experiență, prin frecventarea unei școli americane și trăind în sânul unei familii gazdă din SUA.

Programul de burse FLEX este sponsorizat de Guvernul Statelor Unite și are drept scop promovarea respectului pentru diversitatea culturală, oferind oportunități pentru dezvoltare personală și implicarea în activitățile comunității, cât și îmbunătățirea relațiilor dintre țările participante prin permiterea tinerilor din Eurasia să aibă oportunitatea de a observa și experimenta stilul de viață american pentru un an academic, la fel și să învețe americanii despre cultura țărilor lor.

Eduard Ciobanu este un băiat minunat, care a avut  ocazia sa trăiască „visul american” prin intermediul acestui program Flex. Iată ce ne povestește dânsul despre acesta.

  1. Povesteste pe scurt despre tine?

Eduard mă numesc, prietenii și cunoscuții îmi spun Eddy. Am 19 ani și am absolvit recent liceul din orașul Căușeni, fiind printre cei mai buni elevi ai promoției. Școala a fost un loc grozav pentru mine, dar niciodată nu mi-as fi putut imagina viața fără activitățile extracuriculare în care eram implicat de prin clasa a 8. Sunt pasionat de limbile străine, fac voluntariat și organizez diverse evenimente culturale și educaționale. În ultimii ani am fost voluntar la ADC și la Corpul Păcii din Moldova, am fost în rol de ambasador în campania socială „eu aleg Moldova”, am fost unul din organizatorii unor workshopuri cu caracter educativ, ca: „Education Network Conference 2018”, EcoMania 2018 și sigur, implicat activ în toate activitățile FLEX Alumni din Moldova, ceea ce mi-a oferit oportunitatea să deschid propriul club de engleză pentru copii și să activez ca un part-time învățător de limba engleza. Sunt coordonator la unele școli de vară internaționale din Moldova, fapt pentru care și am fost selectat de către Ambasada Americană din Moldova ca unul dintre cei mai buni ansolventi ai programelor de schimb americane din 2018.

  1. Cum ai hotărât să participi la programul Flex?

FLEX-ul a fost o provocare pentru mine. Pentru un elev în clasa a-9-a pe atunci, ideea de a trăi viața unui adolescent american pentru un an de zile în SUA, suna mai degrabă a aventură decât realitate. Dorința de a gusta ceva nou, a încerca visul american, susținerea părinților, m-au încurajat să mă înscriu, să lupt și să câștig chiar din primul an competiția FLEX. 

  1. Ce sau cine te-a motivat să te implici în activități de voluntariat?

Primul imbold a venit din partea mentorilor mei grozavi de la școala de lideri „Wave Week Moldova”, la care am participat în 2014, și din partea părinților. Dacă acum nu mi-aș imagina viața fără voluntariat, primul pas a fost mai greu de făcut. Sunt nespus de mulțumit celor care m-au ajutat să iau această decizie, poate una dintre cele mai bune din viața mea.

  1. Ți-a fost greu să te adaptezi la un mediu nou?

Nimic se dă ușor din prima. Așa a fost și în cazul meu când am aterizat în SUA. Comunitatea nouă, oamenii noi, limba nouă, școala nouă și modul de viață nou nu au fost un motiv pentru a ceda. Am lucrat mult și am învățat cultura americană. Faptul că sistemul de învățământ e atât de diferit, iar tinerii au oportunitatea de a se afirma și a participa activ, m-au motivat să mă acomodez și să mă îndrăgostesc de această țară. Totodată, mi-am pus scopul să revin acasă și să creez schimbarea în Moldova.

  1. Cum au reacționat părinții când au aflat că urmează să pleci pe un an?

Părinții au fost nemaipomenit de bucuroși și mândri ând au aflat că plec pentru un an în SUA. Mi-au fost alături pe parcursul întregului drum către FLEX. M-au susținut și mă susțin în orice mă implic și ce încep a face, fapt pentur care le mulțumesc.

  1. Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să participe la acest program?

Întâlnesc săptămânal pe cineva care dorește să se înscrie la FLEX și ma întreabă ce i-aș sfătui. Fiți voi înșivă, nu încercați să exagerați și să vă dați drept ceea ce nu sunteți. Nu vă stresați. Practicați engleza. Fără un nivel bun de engleză nu o să faceți față rundelor FLEX. Credeți în voi.  Nu sperați la „căi ascunse” sau la „uși pe din spate”. FLEX-ul e o competiție onestă, iar succesul depinde doar de voi.

Lasă și un mesaj pentru tinerii din Republica Moldova, care își doresc să se implice în acțiuni de voluntariat și în diverse programe de burse de studii:

Avem o țara mică, însă cu mulți tineri de excepție. Anume noi, tinerii, suntem forța motrică a schimbării spre bine a țării, și comunităților locale. Nu fiți indiferenți, deoarece aceasta ucide orice lucru frumos. Luptați pentru dreptate. Implicati-vă în viața socială a comunității voastre, faceți voluntariat, îmbunătățiți-vă calitățile de lider și deveniți buni oratori. Fiți voi cei cu inițiativă și demonstrați celor din jur că poți schimba ceva dacă depui efortul și dorința necesară. Succese!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești femeie și ai o istorie de succes? IDIS „Viitorul” și Ambasada Lituaniei te premiază!
Next JOB//Coordonator(oare) comunicare și outreach în cadrul proiectului „U-Report Moldova”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply