Tehnici de relaxare pentru ameliorarea anxietății


Stresul și anxietatea reprezintă doi dintre cei mai mari inamici ai sănătății psihice și fizice cu care se confruntă o mare parte a populației. Perioadele încărcate emoțional pot apărea frecvent în viața cuiva, motiv pentru care este bine să știi care sunt cele mai importante modalități de a te relaxa. 

Stresul și anxietatea reprezintă doi dintre cei mai mari inamici ai sănătății psihice și fizice cu care se confruntă o mare parte a populației. Perioadele încărcate emoțional pot apărea frecvent în viața cuiva, motiv pentru care este bine să știi care sunt cele mai importante modalități de a te relaxa. 

Anxietatea reprezintă o afecțiune psihologică, definită de griji multiple și manifestată prin comportamente negative și o lipsă de autocontrol. Urmărește articolul ce urmează pentru a face cunoștință cu diverse tehnici de relaxare. Apelând la una dintre tehnicile demonstrate științific, te poți relaxa fără a depune eforturi mari.

Tehnici de relaxare:

  • Yoga

Yoga este practicată de mai bine de 5000 de ani și are drept scop stabilirea unui echilibru între minte, corp și spirit. Implică atât exerciții fizice simple, cât și tehnici de respirație și meditație. Poate cea mai cunoscută este poziția lotusului, care se realizează în șezut, cu picioarele încrucișate, spatele drept și mâinile relaxate, sprijinite ușor pe genunchi. 

Exercițiile de yoga ajută la inducerea unei stări de relaxare și destindere, iar studiile arată că practica regulată te ajută să scapi de stres și susține menținerea sub control a anxietății. Mai mult, acestea sunt de ajutor inclusiv în calmarea atacurilor de panică și pentru problemele de somn, putând fi practicată de persoane de orice vârstă. 

  • Relaxare prin respirație

Relaxarea prin respirație are și ea rădăcini străvechi. Așază-te într-un loc liniștit, pe canapea, pe podea, pe o pernă sau chiar pe scaun și concentrează-te asupra respirației. Inspiră adânc și ușor, timp de patru secunde, ține aerul în piept timp de șase secunde, apoi expiră ușor și treptat timp de opt secunde. Repetă timp de 5-10 minute sau până când constați că ești mai relaxat. Vei observa relativ rapid o detensionare la nivel mental, precum și calmarea bătăilor inimii. 

  • Relaxarea progresivă a mușchilor

Relaxarea progresivă a mușchilor este un proces care constă în încordarea și relaxarea diferitelor grupe de mușchi. Practica regulată te ajută să înveți unde apar primele tensiuni și să reacționezi în consecință, iar pe măsură ce corpul se relaxează, la fel face și mintea. Poartă haine comode, dă-ți jos papucii și așază-te pe canapea sau pe o pernă, pe podea, într-un loc liniștit. Respiră ușor de câteva ori, apoi mută-ți atenția asupra piciorului drept. 

Fii atent câteva clipe asupra sa. Ușor, încordează mușchii piciorului drept. Menține pentru 10 secunde, apoi relaxează. Concentrează-te asupra tensiunii care trece de la sine și cât de liber îți simți acest picior. Inspiră și expiră de trei ori, apoi treci la piciorul stâng și repetă pașii. Mută-ți atenția, treptat, asupra restului corpului, contractând și relaxând restul grupelor musculare. 

Dacă te confrunți cu spasme musculare, dureri de spate sau alte afecțiuni grave, agravate de contractarea musculaturii, vorbește cu doctorul înainte de a încerca această tehnică de relaxare. 

  • Dansul

Dansul stimulează eliberarea de endorfine și ajută la relaxarea fizică și mentală, îmbunătățind starea emoțională și stimulând stima de sine. Chiar și 30 de minute de dans ritmat te ajută să reduci din anxietate și stres. 

  • Aromaterapie și relaxare prin uleiuri

Aromaterapia este o altă formă specială de relaxare, utilă în gestionarea stărilor anxioase. Fie că folosești lumânări parfumate, fie uleiuri esențiale, acestea contribuie la reducerea stărilor de nervozitate. Pe lista aromelor cu efect calmant se află: lavanda; bergamot; mușețel; tămâie; santal; ylang ylang; flori de portocal; iasomie; patchouli; valeriană.

  • Tehnica vizualizării

Există unele studii care spun că mintea umană cu greu face diferența între realitate și ficțiune; iar pe acest lucru se bazează și vizualizarea; o tehnică de relaxare inedită, care te ajută să te detensionezi. 

Ai două opțiuni la dispoziție: îți poți imagina în detaliu o amintire sau o scenă complet nouă, de exemplu, o plimbare în parc sau poți număra de la 1000 din trei în trei în sens invers. Dacă ai o imaginație bogată și alegi această variantă, încearcă să hiperbolizezi mirosurile, ceea ce vezi, ceea ce auzi; creierul tău va crede că ești înconjurat de pomi sau de valurile mării, în funcție de locul în care a ajuns mintea ta. După aproximativ 5-15 minute, vei observa cum corpul tău începe să se relaxeze, tensiunea dispare treptat de la nivelul frunții, iar bătăile inimii încep să devină regulate. Nu uita că trebuie să stai cu ochii închiși, să fie liniște în jur și să porți haine comode.  

  • Automasajul

Tot ce ai nevoie este o canapea sau o pernă comodă, un ulei esențial și unul de bază (ulei de cocos sau măsline). Amestecă circa o linguriță de ulei de bază cu 1-2 picături de ulei de lavandă, santal sau orice altă aromă preferată. Începe prin masarea ușoară a mușchilor gâtului și ai umerilor, cu mișcări circulare ușoare. Apoi, pune presiune cu vârfurile degetelor la baza capului. Următorul pas este masarea feței: cu mișcări circulare scurte, aplică o presiune ușoară. Fii atent asupra tâmplei, frunții și zonei bărbiei. Folosește-te de degetele mijlocii pentru a masa nasul cu mișcări liniare dinspre buze spre frunte. La final, închide ochii; apoi inspiră și expiră ușor și adânc de trei ori. 

  • Muzica relaxantă

Ascultarea muzicii poate avea un efect relaxant asupra minții și corpului, mai ales dacă aceasta conține sunetele naturii ori clasică. Acest tip de muzică are un dublu rol: relaxează prin conținut; având un efect asemănător tehnicii vizualizării și prin ritm, reducând bătăile inimii, tensiunea arterială și nivelul cortizolului, hormonul stresului. 

Muzica ajută la reechilibrarea emoțională.

Atunci când treci printr-o perioada mai puțin plăcută; indiferent de motivul care stă la baza suferinței tale, încearcă una dintre metodele de relaxare menționate anterior. Vei fi surprins să descoperi eficiența lor, încă din prima încercare, și te vei bucura de efectele pozitive atat pe termen scurt, cât și pe termen lung!

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine! 

Reporter Youth.md: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 10 beneficii uimitoare ale consumului de ciocolată
Next Săptămâna dedicată lui Harry Potter la Centrul Municipal de Tineret
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply