TEATRUL SATIRICUS INVITĂ PUBLICUL LA SPECTACOLUL “CASA” DE MAXIM GORKI


Spectacolul „Casa” abordează o problematică de actualitate, aprofundată de intriga captivantă, caracterele inedite ale personajelor și prestația scenică admirabilă a actorilor, toate aceste calități asigurându-i spectacolului un real și previzibil succes de public.

CÂND? Vineri, 20 mai 2022

LA CE ORĂ? 18.30

UNDE? Teatrul „Satiricus”

DURATA SPECTACOLULUI: 120 min

Este un spectacol dur, neordinar și, în același timp, foarte emoționant.

consideră regizorul Dumitru ACRIȘ (Moscova)

Un spectacol care plasează cu temeritate în prim-plan personalitatea și visele sale. De fapt, ce sunt visele? Le are, cu prisosință, fiecare dintre noi. Și toți își doresc să și le vadă realizate. Ce urmează atunci când visele se destramă ca un fuior de praf, când nu mai există nici puteri, nici dorință de a merge înainte, când constați că pentru orice vis trebuie să plătești un preț, uneori mult prea mare? 

Fericirea începe să se asocieze mai mult cu un „mit” – frumos, dar intangibil. Posibil ca atunci oamenii să se transforme în animale și, hămesiți și lacomi, devin capabili să-l sfâșie pe oricine, numai să-și satisfacă această foame malefică și să-și umple golul din interior. Și cine ajung să fie victimele lor? Poate chiar cei mai apropiați? Tocmai cei care ar fi trebuit să fie apreciați mai mult decât propria lor viață? Rudele și prietenii cei mai buni. Și ce va fi atunci când se va vărsa sângele lor? Mai este posibilă o revenire la începuturi, în care să ne înstăpânim dorința arzătoare de distrugere și să revenim la căutările unei fericiri iluzorii?

În opinia directorului general al Teatrul Național SATIRICUS I.L. Caragiale, Alexandru GRECU, marea dramă a familiei Jeleznov, deși a fost descrisă de Maxim Gorki cu un secol în urmă, este o oglindă vie a realităților din zilele noastre, din societatea noastră așa-zis capitalistă. Spectacolul ne prezintă povestea unei familii. Este o narațiune dură despre părinți și copii, vise și speranțe. Despre dragostea maternă – puternică, impulsivă, care poate fi distructivă. Scrisă de dramaturg într-un moment critic, piesa capătă acum un sens special. 

Pe scenă, se ciocnesc violent personaje – rude și prieteni, impuși de situație să facă o alegere între tradițiile familiale și interesele personale. Bunăstarea materială și principiile morale sunt în echilibru și ceva va trebui sacrificat… Marea problemă existențială și marea revelație artistică: cât de dificil este pentru o femeie să fie nu numai o mamă iubitoare, dar și să devină capul unei familii, luând uneori decizii dificile. La ce și până unde poate merge o mamă pentru fericirea copiilor ei? – iată întrebarea primordială a acestei valoroase lucrări dramatice.

UN SPECTACOL DE DUMITRU ACRIȘ (Moscova)
TRADUCEREA Ion DIVIZA

În distribuție:

Vassa Petrovna Jeleznova (Elena OLEINIC),
Prohor Jeleznov (Alexandr SHISHKIN),
Ana (Irina RUSU),
Mihail Vasilievici – administratorul (Ion GROSU),
Ludmila – soția lui Pavel (Alexandrina GRECU),
Pavel (Gheorghe GUȘAN),
Natalia – soția lui Semion (Nadejda CRÎLOV),
Semion (Alexandru CRÎLOV),
Lipa (Olga ANGHELICI),
Preotul (Roman MALAI).

Te îndemn să petreci timpul calitativ și să mergi împreună cu prietenii la spectacol!

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Asociația Amici dei Bambini, Moldova angajează psihologi pentru Linia Fierbinte
Next Expoziție online: „Războiul prin ochii copiilor”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + ten =