Student în Diasporă // Sergiu Cristian Baba îți zice cum să treci ușor peste perioada de adaptare și cum a fost să fii student în Danemarca


Vezi din acest articol câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi și să le ai la tine atunci când te pornești la studii în Danemarca. Totodată, îți zice ce se poate de schimbat la noi acasă, conform opiniei lui Sergiu Cristian Baba.

„Numele meu este Sergiu-Cristian Baba. Am 19 ani și sunt student în Danemarca la facultatea de Tehnologie Arhitecturală și Managementul Construcției 

A alege o facultate pe care o vei urma în următorii ani este una din primele decizii importante pe care un viitor student trebuie să le ia. De-alungul anilor de școală, mi-am imaginat mii de scenarii și profesii în care m-aș putea afla sau avea. În liceu mereu mi-au plăcut științele exacte. În același timp, eram mai tot timpul înconjurat de artă. Combinarea celor două domenii a fost oarecum etalonul după care m-am ghidat spre a alege un program potrivit pentru mine.”

De ce ai ales Danemarca?

Am ales Danemarca pentru că am dorit să experimentez ceva complet diferit din punct de vedere al anturajului și al stilului de viață. Studiind peste hotare, îți creezi noi opțiuni pentru viitor fără a o da la o parte pe cea de a reveni acasă.

Unul din primele website-uri folosite pentru niște informații generale a fost BachelorsPortal. Este un website foarte bun pentru a-ți vedea într-un format destul de închegat toate posibilitățile. Odată ce m-am axat pe Danemarca site-ul StudyInDenmark a fost oarecum intermediarul dintre mine și portalurile universităților afișate.

Aarhus:

Am fost la o întâlnire cu o agenție, dar am decis să mă înscriu la universități de unul singur. Procesul nu a fost foarte complicat; deși destul de stresant din cauza unor incertitudini în ceea ce privește modul de aplicare/website-ul pentru aplicarea propriu-zisă.

Un fapt interesant despre apartamentul unde locuiesc la moment în Danemarca este ca am semnat contractul pentru acest loc înainte de a afla dacă am fost acceptat sau nu în Aarhus.

A fost un risc mare, dar a meritat. Pentru cei care deja s-au înscris anul ăsta la facultate; sfatul meu este ca din momentul în care v-ați dat seama unde doriți să ajungeți trebuie să începeți a căuta un loc de trai. Un site de bază pentru locuri de trai pentru studenții din Aarhus este Student Housing Aarhus.

Perioada de adaptare: primele luni în Danemarca

Să fiu sincer primele luni dorul de casă era depășit de starea de exaltare de care eram cuprins. Faptul că trăiam ceva cu totul nou m-a făcut să pun lipsa celor de acasă pe planul doi. 19 decembrie este ziua în care revenisem pentru prima dată în Moldova de la începutul anului academic.

Cât de clișeic nu ar suna, dar totul se simțea diferit și totuși în același timp ca acasă. După vacanța de iarnă plecarea înapoi a fost mai grea. Adrenalina cauzată de ceva nou nu mai era așa de proeminentă; știam unde merg, și astfel începutul semestrului II a fost mai greu. Prietenii au fost cei care m-au ajutat să mă acomodez din nou și pentru acest lucru le sunt foarte recunoscător.

Ceea ce apreciez la oamenii de aici este că nimeni nu este interesat de felul cum se îmbracă cei din jur. Toată lumea pune accent pe confort și individualitate. Poate cuiva să-i pară straniu, dar nimănui nu-i pasă dacă porți ciorapi negri simpli sau roz neon; ceea ce la noi nu este tocmai cazul.

Fiind un oraș studențesc, Aarhus are o mulțime de atracții pentru studenți. Fie zi sau noapte, mereu sunt opțiuni pentru a petrece timpul plăcut. În nopțile de joi până duminică în oraș răsună muzica. Sute de oameni se adună în centrul Aarhusului pentru a începe weekendul. Vineri și sâmbătă autobuzele au un orar special de noapte pentru a permite oamenilor să savureze noaptea cât doresc aceștia.

O lecție importantă pe care am învățat-o în acest prim an este că trebuie să fii insistent ca să obții ceva, de la o simplă informații  până la un loc de muncă.

10 Books to Read Before You Visit Denmark | Books and Bao

Oportunități pentru studenți:

Când ajungi aici totul ți se va părea confuz pentru că așa și este. Sunt multe chestii pe care trebuie să le rezolvi; ca documente, cont bancar, taxe, cum ajungi la universitate, alegerea dintre umbrelă sau raincoat, etc.

Un sfat foarte bun pe care l-am primit în primele luni de la o colegă din anii mai mari este: 

“Stress about the problems that you can confront in that same moment. If you can do nothing about it at that time, it is not worth the stress.” 

Deci, dacă ai făcut tot posibilul la moment în ceea ce privește o problemă nu mai ai de ce să te stresezi.

Una dintre oportunitățile pe care Danemarca le oferă studenților internaționali este bursa SU. Această bursă poate fi acordată studenților care pe lângă studii lucrează un part-time job de 10-12h / săptămână. Unul din scopurile mele personale a fost ca să devin independent din punct de vedere financiar. 

Deși mi-a luat ceva timp am reușit să-mi ating scopul după jumătate de an. Dacă ai nevoie la început de niște bani de buzunar te poți angaja ca lucrător temporar la companiile de tipul Team Vikaren sau Adecco. În dependență de zi și locul unde sunt ofertele, lucrul poate fi destul de greu sau mai ușor. Dar da, oportunități găsești oricând dacă ești dispus să cauți.

Schimbări și sfaturi pentru cei de acasă:

Studii gratuite și healthcare gratuit ar fi 2 schimbări care ar avea un impact major în Moldova, dar pentru ca acest lucru să fie posibil; sistemul de taxe ar trebui sa fie modificat complet. Totuși, sunt câteva chestii care cred că  merită implementate și acasă:

1. Buddy system / mentor program sunt programe în care un anumit număr de studenți din anii mai mari au posibilitatea să devină mentori pentru studenții care vin în primul an. Acest program a fost implementat pentru a scădea rata studenților ce fac drop-out. 

Unui mentor îi este desemnat un grup de (+/-)6 studenți din primul an. Datoria mentorului este să organizeze ședințe cu acest grup în cadrul cărora se discută atât probleme legate de studii cât și probleme personale.

2. SU – acest tip de bursă oferă șansa oamenilor să urmeze o facultate și să fie capabili să se întrețină de unii singuri. Cred că prin această opțiune, rata persoanelor cu studii superioare va crește considerabil. Desigur sunt multe chestii care trebuie puse la punct în conformitate cu sistemul care ar funcționa și la noi; dar cred că acest lucru ar motiva oamenii să își creeze o carieră.

3. toogoodtogo este o aplicație care ajută la minimizarea food-waste-ului prin oferirea unei platforme cu ajutorul căreia restaurantele și magazinele alimentare oferă excesul de mâncare din ziua curentă la un preț redus. Pe lângă faptul că ajută la limitarea risipei de alimente, această aplicație oferă utilizatorilor posibilitatea de a economisi niște bani.

Has Denmark perfected the art of lockdown?

Concluzii, reflecții:

Sincer să fiu nu aș schimba nimic din experiența mea în străinătate. Toate problemele de la începutul anului, toate nopțile nedormite înainte de un deadline; toate mă fac să înțeleg de ce această perioadă pe cât de confuză n-ar fi, este și cea mai de preț perioadă a vieții.

Căldura oamenilor de acasă este ceea ce oarecum lipsește din cultura danezilor. Este adevărat că sunt prietenoși, dar totuși nimic nu se compară cu persoanele de acasă; deși nu putem generaliza în totalitate. Nu cred că există o alegere corectă sau greșită în ceea ce privește alegerea studiilor. La moment sunt mulțumit cu alegerea făcută cine știe cum va fi mâine.

Top 3 lucruri fără de care ai fi pierdut în Danemarca:

  1. Umbrelă sau pelerină de ploaie (anotimpul nu contează, este ceva fără de care pur și simplu nu poți ieși din casă)
  2. Telefonul (trist sau nu, fără telefon este imposibil să supraviețuiești aici, totul este tehnologizat, de la orarul autobuzelor și locația lor reală pâna la accesul la propriul contul bancar, MobilePay. Totul se află la un click distanță) 
  3. Cardul bancar (foarte multe magazine nu mai acceptă bani cash, iar altele încă nu au opțiunea MobilePay)

Întoarcerea în Moldova rămâne mereu o posibilitate de viitor. Încă nu sunt sigur ce voi face în 3 ani, dar cred că cea mai bună soluție ar fi să pot să fac ceea ce îmi place acasă.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cuLiga Studenților Originari din Moldova,ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous [Interviu] Tania Goncear, blogger plin de inspirație și motivație, psiholog și cititoare înrăită!
Next Noi oportunități de dezvoltare lansate de Artcor: Hackathon-ul „E-Hack Digital Marketing”
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply