Încă de pe băncile scolii, cu toții am visat la un moment dat cum ar fi să învățăm la cele mai bune universități din lume. Află de la Ilina Mazureac care este experiența ei la Harvard – cea mai veche universitate din SUA.
„Am început să mă gândesc serios la posibilitatea de a face studii universitare în străinătate începând cu clasa a 10-a. La acel moment îmi doream să fac studii într-un sistem care mi-ar permite libertatea de a alege cursurile și de a-mi explora individualitatea.
Pe lângă asta, desigur că am dorit să studiez la o universitate de top, ca să pot beneficia de o educație de cea mai înaltă calitate. În clasa a 11-a și a 12-a am date examenele SAT, examene cerute de majoritatea universităților de top din America. M-am pregătit singură cu resurse de pe internet, în special Khan Academy.
Pentru studiile universitare în SUA toate dosarele se remit de pe o singură platformă: https://www.commonapp.org/. De pe această pagină web trimiți seturile de date personale, eseurile; tot de pe această platformă profesorii din școala ta trebuie să îți confirme notele sau să trimită scrisori de recomandare.
Procesul de depunere a dosarelor este destul de obositor, mai ales dacă vrei să depui la mai multe universități concomitent. Eu am depus la 11 universități și nu regret, chiar dacă în final alegi doar una. Am avut un confort psihologic că, în cazul în care voi fi respinsă la una, voi avea o posibilă ușă deschisă la alta. În final, m-au acceptat 5 universități. Am ales Harvard, pentru că voiam să fac biologie; iar această universitate are cea mai bună facultate de biologie din lume.
Despre Harvard:
Unele universități private din SUA, cum ar fi Harvard și Yale, oferă burse pentru studenți internaționali. Din momentul în care mă pregăteam să depun dosarul, știam că familia mea nu va putea acoperi cheltuielile de studii în SUA, căci acolo doar pentru un an de învățământ trebuie să achiți între 60 și 80 de mii de dolari. Însă imediat ce am fost acceptată, am obținut și o bursă completă.
Harvard se află în orășelul Cambridge din Massachusetts. Este o universitate vestită prin istoria sa de sute de ani dar și prin diversitate. Aici învață studenți din peste 150 de țări, iar profesorii, fiind cei mai buni din lume, provin și ei din diferite culturi și dețin experiențe acumulate în lumea întreagă.
Universitatea este foarte bine dotată și oferă studenților o mulțime de oportunități; cum ar fi laboratoare performante, biblioteci, muzee, locuri de agrement și de sport și nenumărate evenimente culturale.
Cambridge e foarte diferit de Chișinău. Dacă ar fi să aleg care dintre practicile de pe campus să le implementez acasă, aș aduce în primul rând practicile de îngrijire a mediului, de a recicla toate deșeurile; dar și de a protesta răspunsul autorităților la criza de mediu și schimbările climatice. În al doilea rând, aș aduce cultura și respectul pentru diversitatea umană.
Cum te-ai adaptat cu anturajul din Cambridge?
La început a fost greu să mă obișnuiesc cu viața în Cambridge; însă destul de repede am înțeles că aici e locul meu. Am fost sigură că am făcut alegerea potrivită încă din primele zile de studii; când am intrat la cursul de astronomie. Era o sală mare, dominată de un profesor parcă proaspăt revenit de pe altă planetă; vorbea cu atâta pasiune despre cosmos, găuri negre, exoplanete, călătorii în timp; posibile forme de viață în spațiu, prezenta atâtea detalii și exemple, încât te simțeai absorbit. Stătea până noaptea târziu la observator, învățându-ne cum să folosim unul dintre cele mai performante telescoape universitare. Acolo am văzut pentru prima dată galaxii “live” și acolo am înțeles că nu aș schimba experiența de student pe nimic.
Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.
No Comment