Și-a propus să găsească antidot împotriva cancerului. Interviu cu Vlada Pascal


interviu

Vlada Pascal este o tânără de 13 ani ce învață la liceul „Ion Creangă” din municipiul Chișinău. Despre Concursul „Clasa Viitorului” a aflat de la diriginta sa și s-a gândit să nu rateze oportunitatea de a participa. Și-a propus să descopere preparatul care să înlăture orice tip de cancer, tocmai pentru că ideea nu este una comună și ar putea ajuta mii de oameni. Află mai multe despre Vlada, personajul principal al acestui interviu, cât și despre ideea prin care s-a remarcat față de ceilalți participanți.

1) Cum ai aflat despre acest concurs – „Clasa Viitorului”?

Am aflat despre acest concurs de la diriginta mea. Ea a propus la toată clasa și eu m-am gândit că aș putea încerca.

2) Ideea pe care ai abordat-o o aveai dinainte sau ți-a venit din momentul în care ți-ai propus să participi?

Nu. La început am avut alte idei. Mă gândeam să vorbesc despre cum ar fi să devin președinte și să aduc țară la un nivel poate mult mai mare decât alte țări din Europa. M-am răzgândit, având în vedere că această idee e prea comună și mulți ar putea să o aibă. Apoi, am reflectat asupra la ceva legat de cosmonauți, să descoper planete noi; dar, cu ce urma să ajute asta în lume?! Îmi doream sa optez pentru ceva actual, care ar putea salva vieți. Așa am decis să îmi imaginez că devin medic; nu unul simplu, dar unul care să descopere vaccinul – preparatul care să înlăture și să omoare orice tip de cancer. Mulți oameni suferă de această boală. Suntem în 2021 și încă n-a apărut un preparat în acest sens, lucru care m-a șocat. 

3) Tu ai o tangență personală vizavi la acest subiect, cum treci psihologic peste această problemă?

De când mama mea a fost afectată de această boală am devenit mai puternică. Am început să înțeleg că nu toți suntem la fel și trebuie să ne bucurăm pentru că suntem sănătoși; dar să fim conștienți de faptul că alții poate suferă de o maladie(ceea ce nu e bine). Nu mi-e complicat să vorbesc la acest subiect, înainte îmi era. Începeam chiar să plâng, eram foarte sensibilă. Însă, de sine stătător am început să conștientizez ce se întâmplă de fapt; ajungând să îmi pară un subiect interesant prin intermediul căruia aș putea să le explic oamenilor despre cancer și gravitatea lucrurilor.

4) Îți propui sa descoperi preparatul care să înlăture orice tip de cancer. Acest lucru înseamnă studii de specialitate, medicină te pasionează?

Da. Mi-aș dori să am studii în domeniu și să pot lucra alături de o echipă, de asta mă gândesc să urmez facultatea respectivă.

Nu este disponibilă nicio descriere.

5) Cum îți imaginezi că va arăta noul spital, proiect al tău?

Am ales acest spital sa fie în Republica Moldova, ci nu în altă țară, pentru că în alte țări deja sunt aparate, tehnologii mult mai avansate. Spre exemplu, în Franța, acolo unde a mers și mama mea. În Moldova nu dispunem, însă nici de aparate și nici de medici experimentați la acest capitol. Nu aș vrea exteriorul instituției să arate luxos, mai degrabă aș dori să investesc în specialiști. Îmi doresc o atmosferă confortabilă pentru pacienți.

6) Cât de gravă ți se pare această problemă în comparație cu altele de sănătate? De ce?

Mie mi se pare una destul de gravă, având în vedere că ea a apărut de foarte mult timp, oamenii suferă de această boală; iar în continuare nu există antidot. Avem doar preparate care temporar pot ameliora situația, dar nu complet și pentru totdeauna. În comparație cu alte boli, pentru Covid-19 avem deja vaccin, apărut destul de repede, mă întreb de ce nu poate fi valabil acest lucru și pentru cancer.

7) Este cineva care te impulsionează să te implici activ, pentru că mulți copii de vârsta ta au alte priorități?

Eu singura aleg scopurile pe care vreau să le ating și mă ambiționez să le obțin. Apelez la sugestiile părinților, inevitabil părerea lor este importantă pentru mine, nu merg mai departe fără aportul lor. Mai e si fratele care mă ajută să mă dezvolt și e mereu alături.

8) Ce îndemn ai pentru tinerii cu idei bune de pus în aplicare, dar care nu știu cum să o facă?

În primul rând, să învețe foarte mult, să cerceteze din liceu. Să adune cunoștințe necesare pentru viitorul activități din afară. În al doilea rând, să se implice în diverse proiecte. În al treilea rând, să înceapă să facă fapte bune. De la o mică fapta bună, încep gânduri mărețe. E motorașul de la care pornește tot.

Visează, inspiră-te, creează alături de youth.md. Doză zilnică o găsești pe pagina de FacebookInstagram si Telegram.

Reporter Youth.md: Victoria Cernea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Edu-Art 2021: Înscrie-te la un atelier de urbanism Re-publica „Stadion”
Next Învață să creezi povești în cadrul unui curs online de storytelling
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 20 =