Sergiu Pîslaru – om de afaceri din sudul Moldovei


Astăzi, vrem să vă facem cunoștință cu Sergiu Pîslaru, un antreprenor din sudul Republicii Moldova, mai exact din localitatea Sălcuța. Afacerea sa, I.M. SALCUTA SRL, poate fi considerată un pilon al industriei vitivinicole, fiind singura vinărie din Moldova cu moștenire trecută prin trei generații și înzestrată cu un teritoriu unic din regiunea vitivinicolă cu Indicație Geografică Protejată Ștefan Vodă.

În anul 1995 tatăl lui Sergiu Pîslaru, Eugen Pîslaru a decis să deschidă prima vinărie din satul Sălcuța, în acest context introducându-l pe fiul său mai mare Sergiu, în lumea vinificației și a tot ce înseamnă cultura vinului. Ulterior, Sergiu Pîslaru a preluat de la tatăl său afacerea continuând să o dezvolte.

El a implementat un nou proces de modernizare, asigurându-se că atât podgoriile, cât și vinăria propriu-zisă sunt într-un continuu proces de dezvoltare și inovare, astfel utilajele moderne funcționând în fabrica sa. 

Principiile care îi asigură succesul și calitatea produselor:

Implicarea localnicilor, utilizarea tehnicilor și a practicilor tradiționale și cel mai important: starea  ecosistemului este o prioritate.

Așa cum vinăria Sălcuța este unul dintre pionerii industriei vinicole în Moldova, Sergiu și echipa sa acordă o mare atenție procesului de producție a vinului. Începând cu podgoriile și terminând cu îmbutelierea vinului, experții au grijă să analizeze calitatea produsului. Anume din această cauză domnul Sergiu optează pentru evitarea utilizării substanțelor toxice, care dăunează mediului și vinului.

Dumnealui încearcă de asemenea să evite și utilizarea unei cantități de ape sau energie electrică neadecvate, astfel demonstrând atenția deosebită acordată mediului, iar pentru a-și asigura clienții de calitatea vinului produs de fabrică, vinăria lui Sergiu Pîslaru a obținut certificarea ISO 22000 și implementează Standartul Global BRC pentru siguranța alimentelor. 

Vinăria exportă produsele și peste hotare:

Sergiu Pîslaru își exportă produsele în Polonia, Cehia, Slovacia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Kazahstan, Canada, China, Italia. De asemnea, participă la diferite evenimente, concursuri și conferințe importante, vinăria sa deținând următoarele premii:

  • Winemaker’s Way Sauvignon Blanc, 2017, IGP Stefan Voda –medalie de argint, Black Sea Region Wines Spirits Contest;
  • ENO Tămîioasa de Sălcuța, 2017 – medalie de aur, Mondial du Rose Paris 2017;
  • ENO Riesling & Traminer 2017 – medalie de aur, International Galicjan Wine Contest 2018, Polonia;
  • ENO Reserva 2016 – medalie de aur, International Galicjan Wine Contest 2018, Polonia

Sergiu Pîslaru contribuie la recunoașterea mondială a culturii Republicii Moldova și la dezvoltarea turismului în țară.

Impactul social și promovarea afacerii în rândul viitoarelor generații:

Pe lângă asta, el se implică activ și în viața satului Sălcuța, susținând liceul local,  Liceul „Meșterul Manole” într-o varietate de activități și evenimente.

Așa cum vinăria din Sălcuța a devenit sufletul și dedicația familiei Pîslaru, Sergiu continuă să își antreneze urmașii, astfel ca aceștia în viitor să preia minunata meserie de afacerist și expert în vinificație. Exact așa cum tatăl său, Eugen Pîslaru, i-a insuflat lui această iubire pentru arta străbunilor.

Astfel, Sergiu Pîslaru a reușit să promoveze munca, dedicația și ambiția prin afacerea pe care o dezvoltă. El reprezintă un exemplu demn de urmat pentru viitorii antreprenori sau pentru tinerii ce au încercat deja să se lanseze în calitate de om de afaceri.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Adelina Corolenco

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Autoportretul sufletului” – EVENIMENT marca Clubul Voluntarilor ARTICO
Next Concert caritabil: „Povestea de Iarnă” alături de Lupii si Alex Calancea Band
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 16 =