#RaiseAwareness // Iată ce trebuie să știi despre mișcarea STOP ASIAN HATE


Anul 2020 a însemnat pentru mulți o luptă pentru drepturile lor, indiferent de religie, naționalitate, etnie sau sexualitate. Mișcarea internațională #BlackLivesMatter pentru drepturile oamenilor de culoare a fost unul dintre evenimentele definitorii pentru mulți în anul 2020. Din păcate, chiar și cu atâtea provocări pe care le-am confruntat anul acesta; disprețul față de alte etnii nu a sfârșit nici pe departe. 

De când a ieșit la iveală faptul că virusul COVID-19 își are originea în Wuhan, China, actele de violență și ură împotriva persoanelor asiene din America au crescut constant. Potrivit unui studiu al Centrului pentru Studiul Urii și Extremismului de la Universitatea de Stat din California, San Bernardino, a existat o creștere de 150% a infracțiunilor împotriva persoanelor asiene din SUA în 2020; mai mult decât dublu față de 2019. Acestea includ atacuri asupra persoanelor de origine asiatică, precum și asupra afacerilor conduse de aceștia. Studiul a constatat că două dintre orașele, unde asiaticii au fost vizați cel mai mult, sunt Los Angeles și New York.

Comentând stereotipurile cu care se confruntă americanii asiatici în SUA, John C. Yang, președinte și director executiv al Asian Americans Advancing Justice (AAJC), a declarat: „Din păcate, Americanii Asiatici și cei din Insulele din Oceanul Pacific sunt adesea invizibili pentru societate. Sau, acolo unde suntem vizibili, se încadrează în câteva stereotipuri diferite. Un stereotip,  așa numit „minoritatea model”  sugerează că nu există probleme care să afecteze într-adevăr comunitatea asiatică americană”.

Incidentul din Georgia 

Why Hasn't Luxury Taken A Stance Against Asian Hate? | Jing Daily

Robert Aaron Long, un tânăr american de 21 de ani, a ucis opt persoane în trei saloane de masaj din orășelul Cherokee și din Atlanta. Șase dintre cei uciși erau femei de origine asiatică. Long a fost arestat și acuzat de opt crime – câte patru în Cherokee și Atlanta; în afară de acuzații legate de asalt agravat, tentativă de crimă și folosirea unei arme de foc. Deși Long a susținut că nu a comis crima din cauza rasei victimelor, mulți cred că împușcăturile în masă au fost un act de crimă asupra rasei.

Mulți și-au informat urmăritorii despre aceste acte criminale pe rețelele de socializare; au sporit gradul de conștientizare și au cerut tuturor să aibă grijă de familia și prietenii lor Asiatici-Americani. Mii de oameni au ieșit în stradă în New York, Atlanta, Pittsburgh, Washington și chiar Montreal, Canada, în ultimele zile, cerând dreptate și solicitând ajutor de la forțele de ordine.

Cu toții suntem conștienți că aceste evenimente nu au loc și aceste crime nu se comit la noi în țară. Însă dând un share prietenilor voștri, rudelor etc. îi puteți informa și crește numărul de persoane care cunoaște și poate ajuta oamenii și familiile care momentan suferă. Nu ezitați să vă folosiți vocea pentru ceva util și uman. Mulți oameni pot fi salvați, alții acuzați și alții protejați dacă doar răspândim informația dată tuturor persoanelor cunoscute. Unii ar putea să nu știe încă de actele de violență ce au loc în lume; dar voi aveți vocea și oportunitatea de ai informa. Mai multe puteți afla de pe site-ul: #stopasianhate

Pentru mai multă informație la tema dată accesează și alte articolele marca  Youth.md accesează și paginile noastre de Facebook și Instagram pentru postările zilnice și note informative!

Reporter Youth.md: Cernețchi Alisa

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să cunoști mai multe despre ce este NLP? Participă la acest eveniment online gratuit
Next Ești student la drept? Implică-te în proiectul ce va reuni tineri din Moldova și România – „Autostrada de Drept”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 1 =