Populația de etnie romă este afectată disproporționat de pandemia COVID-19


studiu efectele pandemiei populatia roma

Pandemia COVID-19 a determinat o serie de schimbări și efecte negative asupra populației. Romii au fost afectați disproporționat de pandemie, atât în plan economic, cât și social, situație determinată preponderent de nivelul scăzut de trai și de nivelul accentuat de marginalizare socială. Acestea sunt constatările cercetării „Efectele crizei provocate de pandemia COVID-19 asupra populației de etnie romă din Republica Moldova”, efectuată de Centrul Național al Romilor, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și finanțată de Suedia. 

Pandemia a accentuat divizarea clară a rolurilor de gen în familiile rome. Sarcinile de îngrijire au trecut totalmente în responsabilitatea femeilor, implicarea bărbaților fiind aproape nulă. 70% din femeile rome au relatat că a crescut numărul de ore dedicate curățeniei și respectiv – 62% timpul dedicat pregătirii meselor. 

Cele mai afectate categorii de persoane:

Din perspectiva sănătății, persoanele de etnie romă s-au dovedit a fi mai vulnerabile în perioada pandemiei. Mai mult de jumătate din romi au suferit de pe urma unor probleme de sănătate emoțională. Cele mai afectate în acest sens au fost femeile rome: circa 72% față de 37% în cazul bărbaților. Peste 50% din romi nu au apelat la servicii medicale, chiar și în situația când au avut o problemă de sănătate care necesită să fie examinată de un medic. Totodată, aceștia au avut acces limitat la servicii de bază, precum ar fi asistență socială și servicii medicale.

Accesul la echimantele de protecție:

Majoritatea romilor nu au acces sau nu au resursele necesare pentru achiziționarea echipamentelor de protecție contra COVID-19. În perioada de carantină, majoritatea absolută a femeilor rome nu au avut acces la echipamente de protecție (mănuși, mască) – 95% (în cazul bărbaților – 80%). 

Persoanele de etnie romă ce au nivelul scăzut de studii au fost afectate cel mai mult de această criză, reprezentând o pondere mai mare în rândul celor ce și-au pierdut locul de muncă. Circa 70% din respondenții fără studii sau cu studii primare și 40% cu studii incomplete au raportat că și-au pierdut slujba. Criza pandemică a determinat ca mai multe venituri obținute de persoanele de etnie romă din activitățile economice să se reducă. Pentru mai mult de 65% din romi ar fi dificil financiar să-și procure medicamente în sumă de 200 lei moldovenești.

Raportul se atașează la acest email sau poate fi accesat la următorul link

Studiul a fost elaborat de Centrul Național al Romilor, în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia, în perioada aprilie-mai 2020. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 200 persoane de etnie romă din 12 localități. Scopul analizei a fost identificarea problemelor legate de participarea romilor în câmpul muncii și obținerea veniturilor, și a inegalităților de gen în îngrijire și bunăstare în perioada pandemiei.  

Informații suplimentare vor fi obținute de la reprezentanta Centrului Național al Romilor, Natalia Duminica: duminicanatalia@gmail.com / 069674307.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Previous Oportunitate de voluntariat: Clubul Voluntarilor Artico sunt în căutare de tineri energici
Next Eveniment online despre oportunităţile de voluntariat în pandemie!
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *