Personal finance în Moldova, mituri și curiozități


Finanțele personale reprezintă modul în care ții evidența tuturor acestor categorii monetare diferite.Sunt cateva mituri și inexactități care circulă prin comunitatea oamenilor interesați de finanțe personale. De câte ori ai auzit că doar norocoșii pot câștiga bine  sau doar cei cu relații. Toate aceste principii au un sâmbure de adevăr, însă trebuie să privim din mai multe perspective.

 În acest articol, vom demonta o parte dintre ele.

Mitul investiţiilor

Mă îmbogățesc din investiții. Greșit, te îmbogățești stăpânind toți cei trei stâlpi ai educației financiare: Creșterea venitului activ, Acumularea de rezerve (economisirea) și Investițiile. Dintre cele trei, prima este cea mai importantă.

Investiții – cele mai bune 12+1 idei de investiții 2022

Este simplu:

Dacă ai venituri mici, focusul tău ar trebui să fie pe creșterea veniturilor. Adică să te dezvolți profesional și să muncești mai mult și mai inteligent;

Trebuie să ai noroc pentru a face bani

Are un sâmbure de adevăr, în sensul în care poți prinde anumite momente favorabile, să identifici din noroc anumite investiții profitabile sau … dimpotrivă, poți să ai ghinion și să-ți faci temele bine și tot sa nu ai un rezultat pozitiv.

Un citat adevărat: Norocul apare atunci când oportunitatea și pregătirea se întâlnesc.

Cum să devii mai norocos: sfaturi ştiinţifice din partea unui expert

Trebuie să ai relații

Adevărat, dar nu suficient. Banii se fac în primul și-n primul rând prin construirea de relații, networking, parteneriate etc. Dar asta nu înseamnă că poți să fii “bombă” de ignorant, un egoist și un neserios fără margini, și vine cineva și îți oferă pe tavă deal-uri din care să faci bani.

relatii profesionale Arhive - Revista PSYCHOLOGIES Romania

Înveți doar din propria experiență 

Înveți multe și foarte multe din practică, însă dacă nu ai și baza teoretică, vei avea lacune în practica, vei face greșeli, te vei învârti in cerc, te vei bloca, te vei plafona la un moment dat.

Experienta profesională: cum să o evidențiezi în CV - Carieră eJobs

Ce funcționează:

  • La început școala/ teorie;
  • Apoi imediat sau în paralel practica;
  • Posibil un mentor dacă vrei sa inaintezi mai repede;
  • Apoi iar scoala;
  • Când ajungi bun și foarte bun, îți iei un coach bun care sa te scoată din tiparele mentale limitative.

Practica fără teorie este amatorism. Așa cum teoria fără practică este cultură generală. Și acum un mic sfat pentru a vă putea dezvolta financiar mult mai repede. Atunci când nu reușim nimic,și nu ne putem administra banii, intervine regula de 2 minute

 Ce este regula de 2 minute?

Este o regulă foarte bună pentru cei care vor o schimbare de comportament, dar care cred că nu au posibilitatea să o facă brusc.

Cum funcționează această regulă?

Începe prin a face acel lucru 2 minute pe zi sau 2 minute la intervale pe care le consideri tu mai bine.

Sau când vine vorba de educație financiară, la fel este. Nu poți începe să investești dacă tu nu aloci măcar 2 minute pe zi la început studiului sau 2 minute să te uiți peste un buget în fiecare zi.

Poți aplica regula această în toate mediile posibile: sport, educație, sănătate, familie, etc.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram  pentru  a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // AXA Management Consulting angajează asistent/ă de proiecte
Next Află mai multe despre ecologie, participând la mini-cursurile EcoVisio
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply