Tabloul care a distrus viața artistului și a modelului său


Tabloul Madam X, pictat de John Singer Sargent, a fost atât de controversal încât artistul a fost forțat să părăsească țara, iar viața modelei, Virginie Amélie Avegno Gautreau, a fost distrusă.

În anul 1884, la Salonul din Paris, pictorul John Singer Sargent a prezentat portretul Améliei Gautreau, soția bancherului Pierre Gautreau și o importantă figură în viața societății înaltă a acelor timpuri. Oamenii au fost șocați și scandalizați de rochia purtată de model.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, decolteul în formă de inimă era foarte popular, astfel, problema părea să fie modul în care este vizibil că modelul nu purta lenjerie. Totodată, mâna Améliei ne atrage atenția spre unicul accesoriu pe care îl poartă, un inel de căsătorie. Fața ei este pictată cu o cantitate considerabilă de make-up și chiar dacă nu putem să observăm astăzi acest detaliu, în tabloul original, o bretea decorată cu bijuterii îi cade de pe umăr.

Astfel, dacă îmbinăm toți acești factori cu faptul că Amélie era o adulteră cunoscută, pare că Seargent evidențiază caracterul imoral al modelului, aducând la lumină partea taboo a societăți înalte.

Seargent a încercat să repare situația oferind tabloului un nume anonim și pictând peste una dintre bretele, însă paguba a fost deja făcută. În 1916, Seargent a vândut tabloul Muzeului Metropolitan de Artă, scriindu-i directorului său: „Presupun că este cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată”.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Dominica Cozonac

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Sportul înseamnă sănătate și prospețime pentru tinerii din Pociumbăuți
Next Elevii din clasa a IX-a - a XI-a pot aplica pentru programul FLEX 2023-2024
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 13 =