„Academia Poveștilor” – „Academia” cu inspirație din Platon și „Poveștilor” cu inspirație din copilărie. Deci .. ar fi un spațiu în care am întâlni atât copilul, cât și adultul din noi. Filosoful, visătorul, idealistul, raționalistul .. un spațiu în care se gândește, se exprimă și cel mai important se povestește. Un spațiu în care poveștile prind formă și devin înrădăcinate în realitate.
Scopul
De a scoate din adâncuri povești care au existat și încă mai există, de a le adânci, a le întreba ce vor să zică și de a căuta în ele, pentru a găsi în noi.
Obiective:
- Să creăm un spațiu în care se vine cu cel puțin o poveste și se pleacă cu cel puțin două.
- Să stăm la sfat cu Ion Creangă, dar să-i vorbim noi.
Concept:
Ne propunem ca pe o perioadă de 4 zile (5 – 8 iulie 2025) să aducem în incinta Bibliotecii Naționale ”Vasile Alecsandri” spiritul poveștilor. Am organiza atât conferințe în care urmează să fie discutate povești precise, cât și ateliere de scris, serate de film – totul desigur în jurul poveștilor. Intenția e ca să revenim în copilărie, la lecțiile de atunci și să le comparăm cu cele de acum. Important e de menționat că grupul țintit e de la adolescenți până la infinit (16 – ∞ ani).
Academia Poveștilor nu este nicidecum destinată exclusiv copiilor, în sensul primar al cuvântului. Este un spațiu dedicat studiului aprofundat al unor opere literare și cinematografice, analizate în detaliu.
Prin urmare, participanții ideali sunt cei care manifestă un interes real pentru literatură și pentru studiul fragmentat, atent, al unei opere. Nu vor fi simple conferințe sau prezentări generale, ci de un demers interactiv de explorare, în care înțelegerea unei opere se va construi progresiv, prin colaborare și reflecție în grup.
Autori principali și opere care urmează să fie studiate:
- Friedrich Nietzsche – Așa grăit-a Zarathustra
- Ion Creangă – Povestea lui Harap Alb
- Mitologia Greciei Antice – selecție de mituri esențiale
Pentru a participa în cadrul proiectului, este necesar să completezi acest formular până la 1 iulie 2025.
Îți sugerăm să ne urmărești pe Facebook (https://www.facebook.com/eh.moldova) și Instagram (https://www.instagram.com/eh.moldova).
No Comment