O zi din viața unui elev din Japonia. Fapte surprinzătoare despre sistemul educațional japonez


Sistemul de educație din Japonia este cotat ca fiind printre cele mai performante de pe glob. Incidența persoanelor care finalizează cu succes ciclul de studii (incluzându-le pe cele universitare) este ridicată, peste media mondială (peste 90% din populație finalizează ciclul obligatoriu de studiu).

Iată care sunt lecțiile pe care trebuie să le învățăm de la niponi pentru a avea un sistem de educație performant

În școlile japoneze se pune accent pe formarea caracterului

Până la împlinirea vârstei de 10 ani, copiii japonezi nu susțin examene, pentru că primii ani de școală sunt dedicați formării caracterului și a bunelor maniere. În acești ani, japonezii învață să-i aprecieze și să-i ajute pe cei din jur, să ocrotească natura și să dea dovadă de empatie.

Toată lumea mănâncă aceleași bucate la prânz

Majoritatea școlilor publice japoneze nu au cafenele unde pot fi cumpărate mesele, astfel încât elevii nu au șansa de a-și cumpăra propriile mese. Elevii sunt responsabili să-și ia mesele din zona de prânz școlară și să le servească colegilor de clasă în timp ce poartă măști, halate și bandane. După prânz, aceștia sunt, de asemenea, responsabili de curățarea și returnarea recipientelor de masă – totul sub supravegherea unui profesor. 

Elevii se ocupă de curățenia din clase

Pentru japonezi, cultivarea sentimentului de responsabilitate este foarte importantă. De aceea, cei mici sunt educați să aibă grijă de curățenia din jur. Elevii primesc produse de curățat și instrucțiuni care-i ajută să-și curețe singuri sălile de clasă, cantina și toaletele. În clasă, fiecare elev are o sarcină precisă de care se ocupă cu seriozitate și devotament. Pe lângă faptul că îi încurajează pe copii să lucreze în echipă, acest sistem permite și economisirea resurselor materiale ale școlii.

Cluburile extrașcolare

Elevii japonezi au ocazia de a se înscrie gratuit într-unul sau mai multe cluburi extracurriculare, ce le oferă acces la aprofundarea de cunoștințe. În general, cele mai comune cluburi sunt cele sportive, precum cele de baseball, fotbal, volei, sau cele culturale, ce acoperă domenii precum muzica, pictura, șahul sau teatrul. Rolul acestor cluburi este de a apropia elevii, creându-le o atmosferă propice pentru socializare, dar și pentru îmbunătățirea performanței lor în cadrul activității respective.

Dormind în clasă

Având în vedere cantitatea de lecții și teme pe care elevii le primesc în fiecare zi, rareori au suficient timp să se odihnească sau să doarmă. Majoritatea elevilor tind să doarmă în mijlocul lecției din cauza stresului și oboselii. Profesorii pot atrage atenția unui copil care doarme, dar rar îl mustră

Copiii japonezi învață caligrafie și poezie

Japonezii pun mare preț pe tradițiile și valorile lor culturale, de aceea copiii studiază la ore caligrafie (shodo- scrierea caracterelor cu pensula pe hârtie de orez) și haiku (poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe).

Pentru mai multă informație despre școlile din alte țări, accesează pagina noastră Youth.md. De asemenea, urmărește-ne pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!  

Reporter Youth.md: Sulima Daniela
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să devii deputat/ă? INVENTO organizează cea de a V-a ediție a Parlamentului Tinerilor la Chișinău
Next Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din RM burse pentru anul academic 2022-2023
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − twelve =