Interviu // Descoperă o tânără afaceristă din Republica Moldova – Otilia Mihailov.
Conceptul de start-up circulă des în discuțiile tinerilor contemporani. Găsim cu ușurință informații generale. Însă câți dintre noi cunosc “Dramele ” și task-urile interioare ale acestui proces lung?
Otilia Mihailov, actual designer, pe data de 10.11 la orele 20.00 în incinta “Teatrului Radical”, care la fel sunt protagoniști în proiectul “Upgrade”, a realizat lansarea brandului “M.O.PRIVÉE” .
Colecția constă din 8 ținute vestimentare dintre care 2 pentru bărbați. Sunt axați să dezvolte moda și din punct de vedere masculin în incinta brandului.
Evenimentul este un pas final prin intermediul căruia Otilia dorește să se afirme în cadrul publicului larg. Astăzi însă vă propunem să aflați ce pași va propune Otilia pentru realizarea propriului Startup.
De unde își are originea această pasiune de designer vestimentar?
Niciodată nu am crezut că o să fiu un om al artei. Totul a pornit din interes și timp liber. Când eram mică împreună cu prietena mea stricam stofe în încercarea de a coase ceva. Într-un final rezultatul era nepotrivit pentru ambele.
Ulterior, în vara clasei a noua am decis cu aceeaşi prietenă să mergem să ne înscriem la cursuri de croitorie. De aici a început pasiunea pe care am dezvoltat-o cu anii. Mai apoi am mers la facultate și am început să hrănesc această pasiune cu cunoștințe exacte.
Ce pași ai urmat ca să transformi hobby-ul într-un job?
Un pas ar fi să faci ce dorești și ceea ce îți place cu adevărat. E necesar să investești în tine prin munca continuă. E insuficientă doar dorința. Important e să cunoști, să te documentezi și respectiv să te perfecționezi. Aici ne ajută training-urile, cărțile, cursurile. Dezvoltarea continuă e marele meu sfat si răspuns la întrebarea dată. Nu trebuie să stagnăm.
Cum percepi conceptul de Startup?
Startup-ul este în primul rând responsabilitate. Nu poți porni azi și renunța mâine. Eu, spre exemplu, mi-am poziționat activitatea ca pe un job pe viață. Startup-ul e doar un început și odată alimentat de taskurile și cunoștințele anterioare, îl poți transforma într-un business de calitate.
Este important să știi ce vrei sa faci, cui trebuie să te adresezi și de unde începe startupul tau. Fiind la etapa de startup, ajungi sa te ciocnești de lucruri pe care nu ți le-ai imaginat, atât din punct de vedere financiar, din punct de vedere a timpului dedicat cât și din punct de vedere a cunoștințelor. Mulți ajung să înțeleagă că nu sunt pregătiți de acest pas.
Ai avut anumite platforme și/sau organizații care te-au învățat cum funcționează un Startup?
Facultatea m-a ajutat mult, fiind locul unde am încercat să experimentez atât cât am putut. Ea te ajuta să crești și să te dezvolți. Dar foarte mult contează voluntariatul, care îți asigură cunoștințe cu persoane noi din diverse domenii, care ulterior îți pot oferi ajutorul sau un sfat. Pe de altă parte îți oferă un spectru larg de evenimente utile. Mereu trebuie să ai curaj să aplici, fără a avea dubii în propriile forțe.
Există multe seminare , traininguri și organizații care încurajează tinerii ce intenționează să lanseze un Startup.
Ce pași trebuie urmați de la hobby la job?
Prima etapă ar fi e să fii conștient că dorința nu mereu coincide cu realitatea. Când ajung în mediul industrial lucurile se schimbă radical și mulți se dezamăgesc. După care să-și asume o serie de investiții financiare, de timp și de muncă. În continuare totul este individual.
Este important să ai o echipă sau este realizabilă munca și individual?
E foarte important să ai o echipă în care să ai încredere la fel ca și în propriile forțe. Fizic, moral și psihologic este imposibil de realizat calitativ o serie de multitask-uri. Există oameni pentru fiecare munca și fiecare știe ce are de făcut ca la sfârșit copacul să rodească.
Ce idoli te-au inspirat în a începe o carieră în acest domeniu?
Noi nu trebuie să idolatrizăm pe cineva. Ne putem inspira, însă e important să realizăm lucrurile prin prisma noastră. Mă inspiră Alexander McQueen. Mă impuneam uneori să îmi placă altcineva și tot stilistic mă întorc la el, la linii, la texturi, la lucrul cu volumele și la lucrul cu pielea ce îmi place și mie. Îmi place mult avangardul în maniera lui. De la noi îmi plac însă și mă inspir de la tinerii designeri care creează ceva frumos.
Otilia Mihailov ne-a mai împărtășit motto-ul ce sta plasat la masa de lucru.“Dă 100% în tot ceea ce faci, indiferent ce faci!”(L.Soares Szasz)
Mesajul ei însă pentru tinerii antreprenori este “Munca de azi aduce roade peste mult timp.” Astfel încât vă urăm mult succes în toate începuturile.
Sperăm că informaţia propusă a fost utilă şi nu vei ezita să ne lași un feed-back . Te invităm să citeşti şi alte articole pe portalul Youth.md şi să accesezi paginile noastre de Facebook și Instagram.
Reporter Youth.md: Magdalena Zlatov
No Comment