[Interviu] Aspirațiile Vladei Caraman – absolventa cu 10 pe linie la BAC


interviu vlada caraman

Vlada Caraman este una dintre absolvenții de liceu promoția 2021 cu 10 pe linie la BAC. La vârsta de 19 ani, aceasta are planuri mari de viitor și ambiții pe măsură. Citește în continuare și află mai multe despre cum poți obține rezultate similare.

1. În calitate de absolvent, ce sfaturi ai da celor ce de-abia intră în liceu? Cum ai selectat informația esențială din fiecare lecție? Ce metode de studiere folosești?

În primul rând, le-aș sugera tuturor elevilor să fie întotdeauna curioși. Să dorească să afle și să învețe lucruri noi în fiecare zi. I-aș încuraja să citească cât mai mult, pentru că e important să învățăm eficient. Pentru ca să fac procesul de învățare mai ușor și plăcut, foloseam diferite scheme, analogii, conspecte care îmi simplificau înțelegerea temelor.

Totodată, e important ca să înveți cum să-ți gestionezi timpul corect și să-ți prioritizezi activitățile ca să fii productiv (planificare tuturor evenimentelor/sarcinilor este foarte utilă în acest sens). Pentru ca să memorezi o informație pe termen lung, trebuie să o repeți și să o reactualizezi de câteva ori periodic. De asemenea, trebuie să îmbini sarcinile și responsabilitățile cu ceea ce îți aduce plăcere (hobby-uri, timp cu familia, lectura, voluntariat, sport, odihnă, timp cu prietenii).

2. Cum a afectat situația pandemică reușită ta școlară și ce soluții ai aplicat pentru a rămâne la nivel?

Nu cred că situația pandemică a afectat reușita mea școlară, fapt pentru care mă consider o norocoasă. Am avut mai mereu resursele și instrumentele care să facă procesul meu de studii eficace. Am dat dovadă de responsabilitate și interes, întrucât conștientizam că învățatul și rezultatele mele depind în mare parte de mine.

3. Care a fost momentul în care ai decis domeniul ce vrei să îl studiezi în universitate și poate chiar să îl practici în viitor?

Încă de la începutul anilor de liceu începusem să-mi pun întrebări despre ce aș vrea să fac în viitor. Știam sigură că am nevoie de un domeniu care să-mi aducă plăcere și să-mi satisfacă nevoile din toate punctele de vedere. Cel mai simplu lucru care poți să-l faci pentru această decizie este să analizezi ceea ce îți place și să încerci dacă ți se potrivește. Așa am ajuns eu să fac un curs de Mobile Journalism, un an de lecții de dicție și actorie, educație economică, dezbateri, voluntariat, să scriu, să citesc.

Într-un final am descoperit că sunt fascinată de felul în care lucrează creierul nostru și am început să citesc mai multe despre acest domeniu. Am luat decizia să studiez Științele Cognitive în ultimul an de liceu. Nu vă faceți griji dacă nu puteți să decideți și fluctuați între mai multe opțiuni. Important este să încercați să vă descoperiți pe voi. Implicați-vă în cât mai multe proiecte, activități, cursuri; valorificați toate oportunitățile care vă apar în cale și cu siguranța veți afla multe răspunsuri.

4. Ai putea descrie puțin procesul alegerii universității la care urmează să studiezi? (cost, locație, calitate a studiilor, etc.)

Eu am decis că vreau să studiez peste hotare pentru că vreau să mă provoc pe mine însămi. E o oportunitate minunată să cresc, să devin independentă, să studiez un domeniu mai puțin dezvoltat la noi în țară. Cred că procesul alegerii universității este foarte individual și se bazează pe preferințele, nevoile și necesitățile fiecărei persoane în parte. Primordial este să alegi ceva care să-ți placă și să ți se potrivească, cu toate că și acest fapt poate fi pus sub semnul întrebării. E absolut ok oricând să faci o altă alegere dacă nu ești mulțumit de precedenta. Noi suntem creatorii vieții noastre și calitatea ei depinde în totalitate de alegerile pe care le luăm.

5. Unde te vezi peste 10 ani pe plan profesional?

Vreau să cred că voi fi împlinită și voi face cu plăcere activitatea mea. N-aș putea vorbi amănunțit despre viața mea peste 10 ani, pentru că știm cu toți că viitorul e incert, însă știu că voi încerca mereu să evoluez, să-mi valorific potențialul și să învăț lucruri noi zi de zi.

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tinerii se pot înscrie la un concurs de Foto, Video și Text în cadrul Festivalului Au Gust
Next Participă la campania globală lansată de UNESCO, ce promovează masculinitatea pozitivă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply