Inteligența Artificială este una dintre cele mai recente invenții ale omenirii. Ea reprezintă abilitatea unui calculator de a copia funcțiile creierului uman și de a efectua un șir de acțiuni caracteristice oamenilor. Mașinăriile devin din ce în ce mai capabile și tind să înlocuiască omul în diferite domenii.
Dar oare inteligența artificială ne este prietenă?
Răspunsul este DA! Ea poate stimula inovarea, cercetarea, înțelegerea mai profundă a anumitor aspecte și creșterea eficienței. De la roboții industriali la echipamente medicale, drone, jucării sau aparate de uz casnic, robotica și inteligența artificială fac parte din viața noastră de zi cu zi. Totodată, ne pot ajuta în diagnosticarea mai rapidă a bolilor, la obținerea a cele mai eficiente tratamente și ne pot ușura enorm viața și munca. În general, dezvoltarea tehnologică poate fi un atu dacă știm să ne protejăm și să fim atenți.
În același timp, Inteligența Artificială poate fi o amenințare, deoarece există pericolul autodistrugerii. Poate fi o amenințare și pentru locurile de muncă. Potrivit analiştilor, până în 2030 sistemele de Inteligenţă Artificială şi roboţii vor reprezenta cea mai mare parte a forţei de muncă din America. Totodată, sistemele inteligente pot fi distruse de hackeri sau pot eșua după un accident tehnic, virus, pană de curent etc.
În 20 de ani, a avea o mașină care nu este autonomă va fi asemănător cu a deține un cal!
Elon Musk, co-fondator Tesla Motors
În ziua de astăzi, perspectiva asupra Inteligenței Artificiale este că mașinile avansate sunt pe cale să devină realitate. Sistemele IA existente înțeleg comenzi verbale, pot distinge imagini, ne conduc autoturismele și au rezultate mai bune la jocuri. Așa că, e o chestiune de timp până când vom putea avea o discuție aprinsă cu un robot. Cu toate astea, sunt multe voci sceptice care susțin că în următorii 20 de ani nu vor apărea sisteme care să dea dovadă de inteligență comparabilă sau care să o depășească pe cea umană. În schimb, Inteligența Artificială va prelua tot mai multe atribuții și sarcini de la oameni… pe care le va îndeplini la fel de bine.
Republica Moldova va fi printre puținele țări din lume care vor oferi posibilitatea elevilor să obțină cunoștințe temeinice în domeniul Inteligenței Artificiale prin intermediul proiectului TwentyTu.
Proiectul educațional va oferi posibilitatea pentru 80.000 de elevi din toată țară să studieze Inteligența Artificială. Ministerul Educației susține implementarea TwentyTu. Iar organizatorii își propun ca până în 2022 să fie introduse cursurile oferite de TwentyTu în cadrul programului școlar de bază ca discipline opționale.
Pentru mai multe detalii accesează: http://twentytu.md/
Puteți găsi mai multe informații despre activitățile noastre pe site-ul Youth.md!
Reporter Youth.md: Berestean Valeria
No Comment