Instruire online pentru elevi despre crearea materialelor video de calitate


Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită elevii și elevele claselor gimnaziale și liceale să participe la instruirea online „Materiale video de calitate și cu impact – cum le realizăm?”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, și va fi susținut de Natalia Gribineț-Strogoteanu, directoarea Programului Educaţie Media de la Centrul Media pentru Tineri.

Instruirea este desfășurată în contextul Săptămânii Educației Media în Moldova, organizată de CJI în perioada 18-24 octombrie 2021. Inițiativa are loc în contextul Săptămânii Globale a Educației Media, declarată de UNESCO între 24 și 31 octombrie.

În cadrul instruirii, elevii vor învăța cum să utilizeze eficient camera telefonului mobil pentru a realiza materiale video de calitate. De asemenea, vor afla care sunt etapele realizării unui material video, ce presupune pregătirea scenariului, cum să aleagă formatul pentru filmare în funcție de platforma pe care va fi distribuit produsul final, cum se obțin imagini clare, focusate și calitative. Nu în ultimul rând, participanții vor afla care sunt cele mai populare și accesibile aplicații de editare video.

Elevii și elevele treptelor gimnazială și liceală se pot înregistra la instruirea din data de 16 octombrie 2021 completând acest formular online până pe data de 14 octombrie.

După instruire, elevii și elevele vor avea posibilitatea să participe la concursul de materiale video „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale”.

Condiţii de participare pentru elevii treptelor gimnazială şi liceală:

  • La concurs pot participa elevii care învață, au învățat disciplina opțională Educație pentru media sau sunt interesați de acest domeniu;
  • Elevii trebuie să filmeze și să monteze un material video în formatul platformei TikTok, care să reflecte tema concursului: „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale”;
  • Materialul poate fi pregătit de un singur elev sau de o echipă din cel mult trei elevi, iar durata video-ului poate fi de 15, 30, 40 sec., dar să nu depășească 1 minut;
  • Materialul trebuie să reprezinte munca și ingeniozitatea elevului/ei și să nu fie un plagiat;
  • Produsul video trebuie prezentat în format.mp4. Încurajăm elevii să realizeze materiale video în format TikTok, dar distribuite și promovate și pe Facebook sau Instagram.

Provocăm elevii claselor gimnaziale și liceale să-și pună la încercare creativitatea și să-și dezvolte abilitățile de filmare, regizare și editare.

Realizarea materialelor la tema „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale” va ajuta elevii să analizeze critic informația, să cerceteze sursele, să le identifice pe cele veridice și să-i ghideze pe semenii lor pentru a nu se lăsa influențați de acest fenomen. Participanții la concurs vor expedia pe adresa de email comunicare@ijc.md, până la data de 29 octombrie 2021:

  • Materialul video anexat la mesaj;
  • Titlul materialului;
  • Informații despre autor/i: numele, prenumele, instituția în care învață, clasa.

Regulamentul concursului poate fi consultat AICI.

Premii: 

Cinci dintre cele mai ingenioase materiale vor fi menționate cu premii semnificative.

Elevii pot posta materialele expediate la concurs pe paginile lor de TikTok, Instagram sau Facebook folosind hashtagul #SEM2021.

Concursul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vizitează expoziția „100 cele mai bune afișe 20” din Germania, Austria și Elveția
Next Tinerii din regiunea Nord se pot înscrie în cadrul unui Accelerator de Afaceri
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − one =