Atunci când vorbim despre fenomenul torturii cunoaștem deja ce înseamnă și ce presupune, însă există o seamă de instituții atât naționale cât și internaționale care se ocupă de combaterea torturii.
Desigur că acest lucru presupune o muncă colosală mai ales că acest fenomen este des întâlnit și foarte greu de prevenit. În continuare îți voi prezenta câteva instituții care se ocupă de acest lucru.
- Instituții naționale
1.Mecanismul Național de Prevenire a Torturii (Avocatul Poporului/ Ombudsmanul.)
Realizând necesitatea implicării societății civile în procesele naționale de eradicare a torturii pe lângă Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova a fost instituit un consiliu consultativ, care are menirea de a acorda consultanță și asistență în exercitarea atribuțiilor avocaților parlamentari în calitate de Mecanism Național de Prevenire a Torturii, precum și atribuțiile directe în monitorizarea fenomenului torturii și altor pedepse ori tratamente crude sau inumane.
2. Linia verde.
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale – 022 78 50 32, pentru a comunica toate problemele și situațiile dificile în care oamenii se află, dar și pentru a apela după ajutor.
3. Poliția ( nr.112).
b) Instituții internaționale.
1. Parlamentul, Comisia și Consiliul European
Acestea au proclamat Carta drepturilor fundamentale a UE 🡪 aceasta înseamnă că drepturile fundamentale trebuie să fie luate în considerare de către toate organismele Consiliului în activitatea lor, indiferent de nivelul lor sau de subiectele pe care le abordează.
2. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor Inumane.
Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) a fost înființat prin Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a tratamentelor sau pedepselor inumane ori degradante, care a intrat în vigoare în 1989. Convenția se bazează pe articolul 3 din “Convenția europeană pentru drepturile omului”, potrivit căruia “Nimeni nu poate fi supus torturii nici tratamentului sau pedepselor inumane ori degradante”.
Youth.md îți urează mult succes și nu uita să ne lași un mesaj pe Facebook sau Instagram dacă ți-au fost utile aceste sfaturi.
Reporter Youth.md: Rusu Andriana.
No Comment