Camera de Comerț Britanică din Moldova, în parteneriat cu MAD-AID, invită personalul și voluntarii ONG-urilor, reprezentanți ai Guvernului, magistrați și ofițeri de poliție, grănicerii care lucrează în prima linie în Moldova la o instruire despre problema traficului de persoane.
Instruirea se va desfășura după cum urmează:
- Mai: 16- 20, 23 – 25, Mai 2022: instruire pentru personalul și voluntarii a ONG-urilor din prima linie
- 26 și 27 mai 2022: instruire pentru Guvern/Forțele de ordine/Grăniceri/
Scopul proiectului este de a oferi instruire cu privire la problema traficului de ființe umane personalului ONG-urilor și voluntarilor din prima linie care își desfășoară activitatea în Moldova pentru a îmbunătăți protecția refugiaților strămutați de criza din Ucraina. Această criză se întâmplă acum și, deși trebuie să existe întotdeauna obiective pe termen scurt, mediu și lung. Această formare se adresează doar nevoilor pe termen scurt. Aceasta este pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la traficul de persoane și pentru a-i pregăti mai bine in a ajuta la gestionarea riscurilor pentru refugiați.
Informații generale
Războiul/conflictul din Ucraina a dus la o criză a refugiaților, milioane de cetățeni ucraineni fugând din zonele de conflict, iar milioane de oameni se deplasează spre vest pentru un refugiu sigur. Este recunoscut faptul că aceasta prezintă o criză umanitară, dar cu riscuri suplimentare pentru refugiații din cauza traficanților de persoane. Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, peste zece milioane de oameni au fugit până acum din casele lor din Ucraina din cauza invaziei ruse. Acest lucru se schimbă zilnic. Pe lângă cele patru milioane care au plecat în țările vecine, se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării sfâșiate de război. Refugiații trec în Moldova și, de asemenea, trec în țările vecine din vest, precum Polonia, România, Slovacia și Ungaria.
ONU spune că până la 29 martie, patru milioane de oameni au părăsit Ucraina.
Unii oameni au plecat din Moldova în România și astfel sunt incluși în totalurile ambelor țări. Probabilitatea este ca aceste cifre să continue să crească zilnic.
Traficul de ființe
Grupul de experți al Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva traficului de ființe umane (GRETA) și organizații de ajutor precum Human Trafficking Foundation și World Vision au avertizat că refugiații riscă să cadă în traficul de persoane, exploatare și violență, inclusiv exploatare sexuală.
Există rapoarte că atât bărbații, cât și femeile au încercat să cumpere femei refugiate în punctele de refugii și stații de așteptare. Guvernul polonez a adoptat un amendament care a ridicat pedeapsa minimă pentru traficul de persoane de la 3 ani la 10 ani și pedeapsa pentru traficul sexual de copii de la 10 la 25 de ani.
Mulți dintre cei care se oferă voluntari pentru a sprijini refugiații au cunoștințe limitate sau puține despre modul în care lucrează traficanții de persoane și același lucru se va aplica și refugiaților înșiși. Aceștia sunt abili să ofere primul nivel de sprijin, dar au și un rol în furnizarea de informații cu privire la nevoile de siguranță ale refugiaților.
- Există o nevoie clară de instruire și familiarizare urgentă a voluntarilor cu privire la modul de detectare a riscurilor de trafic de persoane.
- Este nevoie urgentă de o campanie de informare care vizează refugiații pentru a preveni traficul și victimizarea.
Pentru a participa la training, vă rugăm să vă înregistrați AICI.
Mai multe informații găsiți AICI.
Pentru întrebări sau clarificări vă rugăm să o contactați pe Ana Ciolan: ana.ciolan@gmail.com , mobil/viber/whatsup: 068020808 sau Victoria Dunford: Info@mad-aid.org.uk
Descoperă mai multe articole pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment