Factori de luat în calcul dacă ți-ai dori o profesie în medicină


medicină

Dacă ești ambițios, silitor, îți place biologia, chimia, științele reale și ești empatic față de oamenii din jurul tău, probabil ți-ai dorit să urmezi o carieră în medicină. Medicina pare un domeniu destul de cunoscut per ansamblu, având în vedere faptul că nu există cineva care să nu cunoască ce înseamnă „medic”, însă complicat, pe de altă parte.

Medicina este arta, știința și practica de îngrijire a pacientului prin gestionarea de diagnostic, prognostic, tratamentul și prevenirea bolii . Aceasta operează cu concepte mai noi sau mai vechi din majoritatea științelor, de la anatomia umană fundamentală, până la modele matematice complexe și chiar noțiuni împrumutate din câmpul filosofiei și al artei.

Urmărește articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu factorii de care trebuie să ții cont dacă vrei să te îndrepți pe calea medicinei.

Specialitatea

Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților. În scopul obținerii și menținerii acestei valori, în medicină s-au dezvoltat foarte multe specialități. Fiecare dintre ele se ocupă de sănătatea unui organ, a unui sistem de organe, a unui contingent de populație ș.a. Pe linie largă specialitățile se împart în clinice: terapeutice și chirurgicale; și paraclinice. 

Ai putea începe prin a-ți analiza capacitățile de studiu și de a lucra cu oamenii. O atracție mai mare pentru o anumită știință reală ar putea indica succesul tău într- o știință medicală: chimie – farmacologie, biologie și chimie – lucru de laborator, biologie umană – terapie,  fizică – radiologie ș.a. Aceste asocieri sunt foarte abstracte, dar te vor ajuta să înțelegi mai bine în ce direcție să începi.  

Lucrul cu oamenii

În medicină empatia este o calitate inevitabilă, pentru că nu există alt scop decât protejarea vieții și sănătății pacientului. Pe lângă medici, echipa multidisciplinară mai este compusă și din asistenți medicali, laboranți, personal auxiliar ș.a. Medicii sunt persoanele cu răspundere asupra diagnosticului și tratamentului. Asistenții medicali au răspundere limitată, aceștia întreprind activități autonome și delegate, având pe tot parcursul serviciului contact cu pacienții. Laboranții au un contact restrâns cu grupele de populație. 

Cererea pe piața muncii

Sistemul medical  local suferă lipse de cadre medicale de toate tipurile. Medicina este un domeniu ce necesită mereu forțe de muncă. Alegând acest domeniu poți fi sigur că vor exista mereu locuri de muncă. Scopul profesiei este unul nobil, iar utilitatea acesteia incontestabilă.

Timpul

Primul lucru care ar putea să-l sperie pe un licean în alegerea acestei profesii ar fi timpul necesar pentru studii.  Indiferent dacă este vorba de studii universitare sau postsecundare (colegii), timpul necesar pentru a obține o diplomă este considerabil mai mare: 6 ani durează doar instruirea în medicină generală, după care urmează alți câțiva ani rezidențiatul. Studenții obișnuiesc să glumească despre faptul că învățatul le consumă jumătate de viață, iar în cadrul săptămânii nu găsesc niciodată timp liber. 

Experiența, complexitatea cunoștințelor și aptitudinilor căpătate vin să compenseze timpul dedicat învățării. Studierea profundă crește nivelul profesionalismului, pentru că în medicină este mereu nevoie de profesioniști.

Opțiunile de instruire

Medicii generaliști, terapeuții, chirurgii, farmaciștii – sunt instruiți la universitățile de medicină. În afară de universități, studii medicale medii oferă colegiile de medicină – asistenți medicali, asistenți farmaciști, moașe ș.a. Medicina nu poate fi studiată prin cursuri scurte online sau cursuri cu frecvență redusă. Statul nu recunoaște alte metode de instruire  și practicare a medicinei decât cele asigurate de instituțiile calificate.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Tiron Mihaela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous [Opinie] De ce este important să utilizăm torbițe ecologice?
Next Atelier de învățare colaborativă despre oportunitățile eTwinning și Erasmus+
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply