Expoziție de documente și publicații BNRM: „ION VATAMANU – simbol al demnității naționale”


Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „ION VATAMANU – simbol al demnității naționale”, prilejuită aniversării a 85-ade la nașterea poetului, publicistului, eseistului, traducătorului, chimistului și politicianului Ion VATAMANU.

Sunt expuse circa 100 de documente, printre care volumul de debut „Primii fulgi” (1962), „Monologuri” (1964), „Liniștea cuvintelor” (1971), „Ora păsării” (1974), „Măslinul oglindit” (1983), „Atât de mult al pământului (1990),  „Nimic nu-i zero” (2003) ș.a.

Se regăsesc în expoziție traduceri din poeții ruși, ucraineni, lituanieni, letoni, eleni, dar și opera poetului tradusă în diferite limbi; ediții periodice cu referințe critice semnate de Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Ana Bantaș, Nicolae Robu, Larisa Turea, Andrei Hropotinschi, Alex Burlacu ș.a.

Documentele sunt sistematizate în 5 compartimente:

1. Profil literar: Ediții antume și postume a poetului Ion VATAMANU;

2. Ion Vatamanu – traducător, alcătuitor, redactor, critic;

3. Ion Vatamanu în alte limbi;

4. Viața și activitatea poetului;

5. „Unire, moldoveni…”. Ion Vatamanu – parlamentar.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie 2022, în spațiul expozițional, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, judeţul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susţinut teza de doctor în chimie. Din 1973 a deţinut funcţia de şef de laborator al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Este autor a peste 150 de lucrări ştiinţifice în domeniul chimiei analitice. În 1990, Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi a condus Comisia pentru Cultură şi Culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaştere naţională.

Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează, în martie 1989, revista „Glasul” (mai târziu – „Glasul Naţiunii”), prima publicaţie în grafie latină din Republica Moldova după 1944. A fost redactor-şef al revistei „Columna”. Primele versuri le publică în anii studenţiei, propunând cititorului „un alt fel de poezie” – meditativă, pătrunsă de gând şi atitudine. Debutează cu placheta de versuri „Primii fulgi”, urmată de culegerile: „Monologuri”, „Liniştea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineaţa mărului”, „Nimic nu-i zero” ş.a. Ion Vatamanu este cunoscut şi ca autor de poeme de proporţii: „Portretul păsării”, „Privighetoarea cântă plumb” şi “Basmaua”. A editat cărţile pentru copii „Aventurile lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”, precum şi volumele de publicistică şi eseistică „Viaţa cuvîntului” şi „A vedea cu inima”.

Ion Vatamanu a tradus din Puşkin, Rainis, Ziedonis, Draci şi din mai mulţi poeţi americani, editând culegerea „Poezia americană”. Ion Vatamanu s-a stins din viaţă la 9 august 1993. A fost decorat (postmortem) cu medalia „Mihai Eminescu” şi cu “Ordinul Republicii”.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la Stagiunea de Primăvară de Teatru fără Restricții care va avea loc la București
Next ISE OPEN INNOVATION CHALLENGE de la ACCIO
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − one =