Explorează Moldova cu Youth.md! Fă cunoștință cu satul Costești printr-o călătorie virtuală!


Încă din cele mai vechi timpuri, călătoriile au fost una dintre cele mai captivante activități practicate de către oameni în timpul lor liber. Datorită loc, ne creăm momente memorabile alături de cei dragi, dar și ne aprofundăm subconștientul într-o nouă lume, meditând asupra frumuseții lumii înconjurătoare. Ținând cont că, la momentul dat, nu avem voie să ieșim din casă, am decis să vă prezentăm virtual satul Costești, cât și câteva atracții turistice de aici!

Citește mai departe, pentru a face cunoștință cu satul Costești!

Așezare geografică

Costești este un oraș din raionul Rîșcani, Republica Moldova. Acesta este așezată în partea de nord-vest a Moldovei pe malul  Ciuhurului , la confluența acestuia cu Prut, și este scăldat de apele lacului de acumulare Costești-Stânca.

Costești este un orășel mic, având o populație de 3.500 de locuitori și fiind una dintre cele mai vizitate localități din Republica Moldova; dând faptului că și-a câștigat popularitatea printre orășeni, datorită atracțiilor turistice de acolo. Localitatea se întinde pe o suprafață de aproximativ 85 ha și se deține una dintre cele două centrale hidroelectrice din țara noastră. În momentul dat acesta este o comună ce include în sine satele: Proscureni, Păscăuți, Duruitoarea Veche și  Dămășcani . Fiecare cu povestea proprie.

Istoria orășelului Costești

Până în anul 1975, Costești aparținea volostei Zăbriceni, având 187 case; cu o populație de 912 persoane, toți țărani români, cari posedă pământ de împroprietărire 750 desetine. Din 1975 începe o nouă istorie. Doar odată cu construcția nodului hidrotehnic Costești-Stânca satul din vale s-a mutat mai sus pe costișă. În toamna acestui an pentru ultima dată și-au strâns roadele din grădini. Satul vechi s-a cufundat în apele Lacului de Acumulare Costești-Stânca; iar mai sus pe costișă s-a înălțat un sat nou, modern cu case mai frumoase și confortabile. Alături de casele individuale ale locuitorilor băștinași s-au construit 5 blocuri de 5 nivele și 24 de blocuri cu 2 nivele. 

Atracțiile turistice

Nu departe de orăşelul Costeşti, la est se află Grota Duruitoarea Veche care este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră. Ea constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m. Grota de lângă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din perioada paleoliticului inferior. Faptul că aceasta a fost un adăpost natural al omului preistoric i-a și adus peșterii renume internațional.

Aceasta este săpată în stâncă de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri; iar cele trei camere au o lungime totală de 49 de metri. În caverna de origine naturală au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani. Săpăturile efectuate de către arheologi în a doua parte a secolului trecut au dat de cinci straturi arheologice; dintre care în patru s-au găsit mărturii ale activității omului.

Dacă vrei să citesti mai multe articole interesante si să fii la curent cu cele mai noi oportunități pentru tineri, urmăreste-ne pe Facebook, Instagram si Telegram!

Reporter Youth.md: Evelina Ciutac

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job pentru tineri // Asociația „Motivație” angajează specialist în advocacy
Next 15 tineri pot beneficia de programul de granturi individuale pentru dezvoltare personală
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 11 =