Elevii din Republica Moldova au posibilitatea să afle mai multe despre oportunități și programe UE

EU4Youth, Oportunitățile UE în Republica Moldova

EU4Youth, Oportunitățile UE în Republica Moldova

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține într-un comunicat de presă că în aceste săptămâni în peste 1200 de școli din Republica Moldova se desfășoară lecții speciale despre oportunitățile educaționale și de dezvoltare personală pentru tineri, oferite prin diverse programe UE.

Lecțiile sunt adresate unui număr de circa 330 de mii de elevi care învață în clasele din ciclul gimnazial și cel liceal, și este încadrată în orele de Educație civică și cele de Educație pentru societate. Pe post de suport didactic pentru Lecție servește un Ghid metodologic, elaborat cu participarea specialiștilor de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ghidul conține informații despre Uniunea Europeană, despre valorile și principiile constituante ale acesteia, și –  în mod special – despre programele europene destinate tinerilor. Felul în care este utilizată și prezentată informația rămâne la discreția cadrelor didactice.

Printre instituțiile care au găzduit lecția specială se numără Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Anenii Noi, dar și Liceul Teoretic „Prometeu” din Grozești, Nisporeni. Profesorii au optat pentru o abordare interactivă, provocându-și discipolii la reflecție și la dezbatere.

Subiectul a fost pe placul elevilor care, pentru lecție, au realizat scurte prezentări despre programe UE pentru tineri. Cele mai curioase au fost filmulețele în care au apărut fie foști absolvenți ai liceului care au beneficiat de programe precum Erasmus+ sau EU4YOUTH, fie liceeni actuali, implicați în proiecte europene de voluntariat.

Lecția specială este a doua componentă a Campaniei naționale de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”, desfășurată în perioada 19 septembrie – 30 noiembrie de către Delegația Uniunii Europene în parteneri.

Scopul campaniei e de a spori nivelul public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de UE cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele.

Campania din Republica Moldova este parte a unei campanii regionale cu același generic, desfășurată de Proiectul EU4Youth din cadrul Programului EU Neighbours East concomitent în toate țările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, campania este implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. 

Pentru a urmări activitățile din cadrul campaniei, accesează pagina.

Acest articol a fost adăugat în cadrul campaniei #casăștii, ce se desfășoară în contextul proiectului „Sporirea accesului tinerilor la programele naționale și internaționale de dezvoltare personală”, implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Previous Curs gratuit pentru tineri despre cum să depășești stresul
Next Irina Rimes revine acasă cu un concert „Cosmos”.
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *