Descoperă medici care au reușit să pună bazele medicinei


În zilele noastre, medicina a devenit cu siguranță, una dintre cele mai apreciate domenii la nivel internațional. Plină de invenții și tehnologii variate, dar și de descoperiri fascinante; medicina se remarcă prin rezultate notabile, care au reușit să revoluționeze evoluția acestei științe. Așadar, ținând cont de aceste detalii, am decis să-ți prezentăm 2 medici renumiți, care au reușit să pună bazele medicinei, prin intermediul descoperirilor pe care le-au realizat. 

Willem Johan Kolff – pionier al hemodializei și organelor artificiale

Willem Johan Kolff, născut la data de 14 februarie 1911 în Leiden, Olanda, a fost un medic, pionier al hemodializei și al organelor artificiale. Acesta și-a început studiile medicale la Universitatea din Leiden în 1930. Din 1934 până în 1936, Willem a lucrat ca asistent la catedra de anatomie patologică a universității. În anul 1938 acesta își primește doctoratul. Apoi, își începe studiile postuniversitare la Universitatea din Groningen, unde a servit și ca asistent în departamentul medical al acestei universități. Aici, îi apare, totodată, interesul față de posibilitatea de a simula artificial funcția rinichilor. În 1940 când Germania a atacat Țările de Jos, Willem a fondat prima bancă de sânge. 

În micul oraș Kampen, în 1943, folosind butoaie, căzi de spălat rufe și, mai ales, tuburi de celofan de tipul celor folosite pentru a înveli cârnați, el a reușit să împletească primul rinichi artificial. Primii 15 pacienți ai săi au supraviețuit doar câteva zile, dar al 16-lea a trăit. Tratamentul său a salvat viața acelui pacient, iar Kolff a continuat dezvoltarea aparatelor de dializă. Acesta și-a finalizat munca postuniversitară la Groningen și și-a primit doctoratul. La Cleveland, Willem s-a orientat către studiul problemelor cardiovasculare și și-a dorit să inventeze o mașină inimă=plămân. Pompa-oxigenatoare pe care a construit-o a fost eficace, prin urmare făcând posibilă pentru prima dată operația pe cord deschis. Până în 1961 a proiectat o pompă cu balon intra-aortic pentru cazurile de suferință miocardică acută. Peste câțiva ani, acesta a fost utilizat pe scară largă. 

Raymond Vahan Damadian – inventatorul primului aparat de scanare MR (rezonanță magnetică)

Raymond Damadian, născut la data de 16 martie 1936, a fost un medic american și inventatorul primului aparat de scanare MR (rezonanță magnetică). Acesta și-a dobândit diploma de licență în matematică de la Universitatea Wisconsin-Madison în 1956. Totodată, Raymond a căpătat o diplomă de doctor în medicină de la Albert Einstein College of Medicine în 1960. 

Acesta a fost condus la primele sale experimente cu rezonanță magnetică nucleară (RMN) datorită cercetărilor sale asupra sodiului și potasiului în celulele vii. Acestea l-au condiționat pe Damadian să propună pentru prima dată scanerul corporal MR în 1969. Acesta a descoperit faptul că țesutul normal și tumorile pot fi deslușite în corpul uman prin rezonanță magnetică nucleară. Primul care a efectuat o scanare a întregului corp a unei ființe umane a fost chiar Raymond. Această scanare a fost efectuată în 1977 cu scopul de a diagnostic cancerul. Raymond Damadian a fost cel care a inventat un aparat și o metodă de a utiliza RMN cu acuratețe și în siguranță. În prezent, această metodă este recunoscută drept imagistica prin rezonanță magnetică.

Reporteră Youth.md: Geru Andreea 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CE ESTE AROMATERAPIA- EXPLICAȚIE ȘI EXEMPLE
Next CUM PREVII FRAUDA?
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply