Descoperă diferențele dintre un growth mindset și fixed mindset


mindset diferențe

În zilele de astăzi, tipul mentalității pe care îl setăm joacă un rol primordial în evoluția vieții noastre; influențându-ne, totodată, felul în care gândim despre noi, talentele, abilitățile și aptitudinile noastre. În același timp, acestea pot influența modul în care ne simțim, dar și ceea ce reușim să dobândim pe parcursul vieții. Așadar, ținând cont de faptul că tipul mentalității pe care-l setăm are un impact major asupra modalității în care ne dezvoltăm; ne-am gândit să vă prezentăm ce reprezintă un growth mindset, fixed mindset și care sunt diferențele dintre acestea.

Ce reprezintă un growth mindset?

Atunci când, o persoană își setează un growth mindset, cunoscut și ca „o mentalitate de creștere”, crede că inteligența, abilitățile și talentele sale pot fi dezvoltate în timp, prin intermediul eforturilor, sarcinilor, provocărilor și obiectivelor pe care le întâlnește sau le setează. Această persoană are încredere în propriile sale puteri și în capacitățile sale; fiind concentrat pe îmbunătățire, în loc să se îngrijoreze pe cât de inteligent este. Totodată, crede că eșecurile sunt elemente necesare în procesul de creștere și învățare; niște elemente schimbătoare și temporare, care pot fi perfecționate. Acesteia îi place să învețe din proces, de unde își ia plăcere, adică dopamină. 

Ce reprezintă un fixed mindset?

Pe de altă parte, opusul unui growth mindset este – fixed mindset, cunoscut ca și  „o mentalitate fixă”. Atunci când, o persoană își setează o astfel de mentalitate, ea crede că anumite însușiri, precum talentul, inteligența, anumite calități, chiar și abilitățile sunt niște atribute fixe; adică s-a născut cu ele și nu le poate schimba în niciun mod, fiind naturale. Aceasta evită provocările pentru a preveni posibilitatea apariției eșecurilor; totodată, ea renunță ușor sau devine intimidată de succesul celor din jurul său. În cele mai întâlnite cazuri, o astfel de mentalitate influențează gândirea negativă și  pesimistă. 

Care sunt 5 diferențe dintre growth mindset și fixed mindset?

  • Persoanele ce și-au setat un growth mindset privesc provocările ca mijloace de învățare și dezvoltare; pe când cele cu un fixed mindset evită provocările sau le văd drept ca pe o amenințare.
  • Persoanele cu fixed mindset consideră succesul celor din jurul lor ca pe o amenințare sau intimidare. Între timp, cele cu growth mindset consideră succesul celor din jur drept o sursă de învățare, inspirație și dezvoltare. 
  • Cei cu fixed mindset ignoră feedback-ul din partea altor persoane; în timp ce cei cu growth mindset acceptă orice feedback și îl observă drept o sursă de informație. 
  • Oamenii cu growth mindset consideră că efortul și munca conduc în final la cunoaștere și dibăcie. Pe de altă parte, cei cu fixed mindset consideră că talentul este ceva dobândit la naștere; iar eforturile și munca sunt inutile.
  • Cei cu fixed mindset nu cred că inteligența și talentul lor se pot schimba în timp, în timp ce cei cu growth mindset consideră că acestea se pot dezvolta în timp, ca urmare a provocărilor, oportunităților și sarcinilor acceptate în timp.

Nu  uita – dacă dorești să-ți setezi un growth mindset, trebuie să te concentrezi pe îmbunătățire, în loc să te gândești cât de inteligent ești, de aceea, acceptă eșecul  ca pe o parte a procesului, ieși din zona ta de confort și acceptă orice provocare care îți apare în cale.

Reporter Youth.md: Geru Andreea 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous HACKJUSTICE: Competiție pentru specialiștii din IT și justiție
Next Vino la un atelier FabLab ca să înveți cum îți faci o lampă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − two =