Suntem obișnuiți să ne informăm despre cele mai mari puteri ale lumii, cele mai mari state, atât din punct de vedere teritorial cât și demografic. În articol ce urmează vă propunem să descoperiți 3 cele mai mici țări ale lumii, pentru că suntem convinși că mic nu înseamnă întotdeauna slab și neînsemnat.
1. Vatican
Primul loc după cea mai mică suprafață și populație o ocupă statul-oraș Vatican. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. Suprafața statului o constituie 0,49km², iar populația nu depășește niciodată 1000 persoane, aceștia fiind doar rezidenți periodici. Pot deveni cetățeni ai vaticanului doar clericii, membrii corpului diplomatic și gărzile elvețiene (150 persoane) împreună cu soțiile acestora. Totuși, cetățenia expiră odată ce persoana iese din serviciul Vaticanului.
Un fapt puțin cunoscut este că Vaticanul a devenit stat independent din februarie 1929 după încheierea unui tratat dintre biserica catolică și guvernul italian condus la acea vreme de Benito Mussolini. În prezent Statul Papal este activ în organizațiile internaționale; are relații diplomatice cu UE la Bruxelles; este observator permanent pe lângă Națiunile Unite (ONU). Statul Vatican este membru sau observator în multe alte organizații internaționale.Vaticanul folosește euro ca monedă ce are un desen unic ce-l reprezintă pe papa pentru toate cele opt monede dintr-o serie.
De asemenea, Vaticanul este deschis pentru turiștii din toată lumea; dat fiind faptul că nu există granițe vizibile sau puncte vamale dintre Roma și acesta.
2. Principatul Monaco
Monaco este un principat suveran situat de-a lungul Mării Mediterane; pe Riviera Franceză. Franța înconjoară Monaco pe uscat, iar Marea Mediterană se află pe coasta sa de est. Cunoscut ca un paradis fiscal pentru cei foarte bogați; Monaco este, de asemenea, atât de mic din punct de vedere geografic, încât țara ocupă 2,02 km².
Principala sa industrie este turismul, iar oamenii merg în cartierele sale pentru a juca în faimoasele cazinouri din Monaco, a se întinde pe plajele sale luxoase, a face plimbări cu barca și pentru a viziona evenimentele de curse auto, cum ar fi Marele Premiu de Monaco. Țara găzduiește sectoare bancare; imobiliare și financiare puternice și este un principat reglementat sub o formă de monarhie constituțională; cu Prințul Albert al II-lea ca șef de stat. Casa de Grimaldi conduce statul Monaco, cu scurte întreruperi, încă din 1297.
Populația totală din Monaco era de 37.800 de locuitori în 2014. Aceasta este neobișnuită prin faptul că monegascii autohtoni sunt o minoritate în propria lor țară: cel mai mare grup sunt francezii, 28,4%, urmați de monegasci (21,6%), italieni (18,7%), britanici (7,5%), belgieni; germani, elvețieni și americani.
Cetățenii din Monaco, indiferent dacă sunt născuți în țară sau naturalizați, sunt numiți monegasci, iar țara are cea mai mare speranță de viață din lume, cu aproape 90 de ani.
3. Republica Nauru
Cea mai mică națiune și republică insulară din lume se află în Oceanul Pacific. Nauru este singurul stat din lume fără o capitală desemnată oficial. Ocupând aproximativ 20 de kilometri pătrați; această țară are o populație cuprinsă între 12.000 și 13.000 de oameni, dintre care mulți sunt nauruani indigeni. Patru cincimi dintre oamenii săi se descriu ca fiind creștini.
Exploatarea fosfatului a dominat economia acestei țări pentru o mare parte a secolului al XX-lea. Aproape toate articolele fabricate, alimentele și chiar apa de pe Nauru sunt importante; și anume din Australia. Fosfatul este singurul bun exportat.
Nauru este o republică parlamentară. Președintele este în același timp șeful statului și șeful guvernului. Faptul că Nauru este o țară democrată o face să fie un rar și atipic contraexemplu al teoriei tradiționale privind statele rentiere, prin aceea că vânzarea resurselor naturale ale Naurului nu a condus la autoritarism.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Tiron Mihaela
No Comment