De ce e bine să ții sub control bugetul personal?


Un buget personal presupune sursele de venit și cheltuieli, în baza cărora îți poți face un plan financiar. Se întâmplă de multe ori să nu fim prea responsabili în a avea o listă de monitorizare a banilor proprii. Listă care să ne ajute la monitorizarea bugetului personal. Indiferent de sumele pe care le obținem este absolut necesar să avem un control asupra lor. 

Îți explic mai jos de ce este binevenit să faci acest lucru.

„Nu mai am bani”

Cel mai simplu și banal motiv pentru care merită să îți calculezi bugetul. Pentru a nu ajunge la această frază și a te lăsa surprins de faptul că ești din nou la zero, te îndemn să previi acest lucru. Este o modalitate de a pune stăpânire pe banii tăi și a nu fi dependent de banii altora, luați prin împrumut. Cunoscându-ți limitele vei ști până unde poți merge și în ce punct ttrebuie să te oprești. Vei fi mai sigur pe tine, fără să fii constrâns de circumstanțele financiare. Iar, banii o să îi vezi ca pe un instrument care lucrează pentru tine, ci nu împotriva ta.

Vei deveni mai responsabil și mai conștient 

What Are The Four Stages Of The Budget Process? (Budget)

Din moment ce vei cunoaște pe ce se duc banii tăi, vei trage anumite concluzii. Ele pot fi negative sau pozitive. În acest mod, vei deveni mai responsabil în privința lucrurilor pe care ți le cumperi. Vei afla pe ce cheltui o parte mai mare de bani și partea mai vulnerabilă. Parte pe care pe care nu mai ai suficiente resurse financiare să o acoperi, tocmai pentru că nu ai cheltuit în egală măsură banii. De exemplu, se poate întâmpla în cazul cumpărăturilor compulsive sau a nenumăratelor ieșiri pentru care nu realizezi sumele ce le cheltui. Din acest motiv nu îți mai permiți un curs de dezvoltare personală sau, esențial, să plătești chiria.

Poți face planuri de viitor

Să admitem că obții lunar o sumă de 500 de lei, fie de la părinți, afacere personală sau job part-time. Din moment ce ai un control asupra bugetului îți vei putea face planuri de viitor. Dacă cheltui 300 de lei, știi că îți rămân 200 de lei pe care, cu lejeritate, ai fi putut să-i cheltui în lipsa unei liste de monitorizare. Așadar, din cei 200 de lei pe care îi vei strânge timp de jumătate de an sau un an, poți plănui o mini-vacanță sau o achiziție mai scumpă a unui obiect la care visezi.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook,  Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Victoria Cernea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 locuri unde poți vedea cele mai frumoase apusuri
Next Descoperă ce este cortizolul și ce impact are acesta asupra organismului uman
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply