Cum stai cu inteligența emoțională? Iată 5 trăsături ale unei persoane inteligente emoțional


În ziua de astăzi, inteligența emoțională este un factor vital în dezvoltarea noastră ca indivizi și ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată au anumite abilități și trăsături deosebite, care îi ajută să se remarce în mulțime.

Conceptul de „inteligență emoțională” a fost popularizat de psihologul Daniel Goleman în 1995, care a fost definit drept capacitatea de a ne recunoaște sentimentele, dar și pe ale celorlalți, de a ne motiva pe noi înșine și de a ne gestiona emoțiile în relațiile cu cei din jur.

Iată 5 trăsături specifice ale unei persoane inteligente emoțional:

1. Nu îi este frică să își exprime sentimentele și emoțiile

De foarte multe ori, ne ascundem sentimentele pe care le avem față de cineva din teama de a nu fi respinși sau judecați. În acele momente, ne simțim extrem de copleșiți, datorită intensității sentimentelor noastre, și nu ne dăm seama ce ar trebui să facem.

Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată se deschid ușor față de alții, oferindu-le ocazia de a-i cunoaște cu adevărat. Astfel, se pot conecta la un nivel mult mai profund cu cei din jur.

2. Apreciază toate formele de artă

Pentru o persoană care are o inteligență emoțională ridicată, arta joacă un rol important, deoarece îi dă posibilitatea de a-și exprima mult mai bine emoțiile. Se simte inspirată de tot ceea ce o înconjoară, fie că vorbim de filme, muzică, seriale, oameni sau natură.

Aceste persoane apreciază artiștii și oamenii care se preocupă de latura creativă, deoarece consideră că prin acest mod poate ajunge să își înțeleagă sentimentele și trăirile.

3. Prețuiește experiențele de care are parte

Pentru o persoană cu o inteligență emoțională ridicată, experiențele, fie că sunt pozitive sau negative, sunt cele din care are cel mai mult de învățat. Și asta pentru că este entuziasmată să învețe lucruri noi și să își pună limitele la încercare.

Pe lângă asta, consideră că este un mod excelent de a-și analiza sentimentele și de a vedea modul în care reacționează și în situații neobișnuite.

4. Îi ajută pe cei din jur

Ajutorul constant oferit celor din jur este un indicator al empatiei, compasiunii și bunătății. Persoanele inteligente emoțional au dorința de a-i ajuta pe alții, deoarece cunosc foarte bine sentimentul de neputință, dar și de a avea probleme fără să ai lângă tine pe cineva care să te îndrume și să îți ofere sfaturile de care ai nevoie. Astfel, ei încearcă mereu să îi ajute pe alții să depășească momentele dificile.

5. Este preocupată de problemele sociale

O persoană inteligentă emoțional vrea să contribuie la schimbarea și dezvoltarea comunității, deoarece îi înțelege lipsurile și problemele. Ea are grijă să îi influențeze și pe ceilalți să o ajute în cauzele în care crede, fie că vorbim de unele de ordin social, economic sau ecologic.

Fie că te-ai identificat sau nu cu aceste trăsături, să știi că inteligența emoțională nu este ceva nativ, ci poate fi dezvoltată. Încearcă să citești cărți psihologice, să urmărești documentare pe subiectul inteligenței emoționale și depune efort pentru a-ți înțelege mai bine emoțiile și stările.

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Autoare: Laura Macari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Consiliul Național al Tineretului din Moldova printre invitații Summitului Tinerilor din Cluj-Napoca
Next Consiliul Național al Tineretului anunță apel de înscriere în grupul de advocacy „Tineret”
Laura Macari
About the author

Laura Macari

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + eleven =