ȘTIRILE FALSE sunt unul dintre cele mai răspândite instrumente ale dezinformării. Acestea sunt difuzate prin mass-media (ziare, reviste,publicații online, TV, radio) sau rețele de socializare. Spre deosebire de știrile adevărate, știrile false nu sunt materiale jurnalistice veridice, acestea au scopul de a dezinforma, manipula și a induce în eroare.
Cea mai bună metodă de a te proteja atât pe tine cât și pe oamenii din jurul tău de informațiile nocive din spațiul mediatic este de a deveni un consumator media conștient. Ce înseamnă acest lucru?
În primul rând, pune la îndoială informațiile pe care le întâlnești în spațiul public, îndeosebi dacă acestea sunt prezentate drept șocante și îți provoacă imediat sentimente de precum ură, furie, dorința de răzbunare etc.
La fel de important este să verifici informația în mai multe surse și să nu te grăbești să o distribui, atât timp cât nu ești sigur de veridicitatea ei. Iată șapte pași care te vor ajuta să devii un consumator media conștient și responsabil.
Cursul de educație media pentru tineri este un produs al Clubului Studenților, elaborat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane.
Ghidul de educație media pentru tineri „Cu ochii în patru” este realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru mass-media din Republica Moldova și eforturi inovatoare de educație mediatică”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews Moldova.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!
Reporter Youth.md: Sulima Daniela
No Comment