Concurs național: „Investigațiile jurnalistice 2020”


Investigațiile jurnalistice 2020

Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova lansează concursul național „Investigațiile jurnalistice 2020”.

Concursul este la a treia ediție, cele mai bune anchete reportericești fiind premiate în 2018 și în 2019. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

La concurs pot depune dosare jurnaliști sau grupuri de jurnaliști care au realizat și publicat investigații jurnalistice bine documentate, conforme standardelor profesionale în domeniu.

Categorii:

Concursul se va desfășura în două categorii:

 • Investigația anului 2020 în mass-media națională;
 • Investigația anului 2020 în mass-media locală/regională.

Condițiile de participare:

 • la concurs pot fi prezentate investigații jurnalistice bine documentate, în limbile română sau rusă, realizate de jurnaliști sau grupuri de jurnaliști din Republica Moldova de sine stătător sau în parteneriat cu colegi din alte țări, care vizează acte/scheme de corupție, conflicte de interese, trafic de influență sau alte fărădelegi, și care au fost publicate pe orice tip de platformă mediatică (ziar, site, TV, radio, blog) în perioada 16 octombrie 2019 – 15 octombrie 2020;
 • fiecare autor sau grup de autori va prezenta la concurs o singură investigație.

Evaluare:

Dosarele vor fi evaluate de un juriu, format din trei experți în jurnalism, investigații jurnalistice, anticorupție, conform următoarelor criterii:

 • corespunderea standardelor jurnalismului de investigație;
 • complexitatea subiectului/temei investigate și a efortului depus de autor/autori;
 • documentarea și argumentarea afirmațiilor;
 • impactul investigației asupra problemei pe care o abordează;
 • coerența și claritatea expunerii faptelor;
 • respectarea normelor deontologice.

Premierea:

Juriul va desemna câte trei dintre cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2020.

În calitate de premii, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova va oferi burse bănești pentru realizarea de către câștigători în anul 2021 a câte o investigație jurnalistică ce are ca subiect corupția/delapidarea banilor publici, inclusive a alocațiilor financiare din asistența europeană pentru Republica Moldova:

 • fiecare câștigător al concursului din 2020 va putea aplica pentru o bursă în 2021 în valoare de 500 până la 1000 Euro per investigație. 
 • pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor câștigătoare, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate va oferi următoarele recompense: pentru investigațiile care vor ocupa locul întâi – câte 500 Euro; pentru investigațiile care vor ocupa locul doi – câte 350 Euro; pentru investigațiile care vor ocupa locul trei – câte 200 Euro.

Depunerea dosarelor:

Dosarele depuse la concurs vor include în mod obligatoriu:

 • investigația propusă pentru concurs (textul în format word și linkul activ la investigația publicată, copia ziarului sau înregistrarea video/audio în format accesibil)
 • o notă informativă scurtă (cel mult 600 cuvinte), în care autorul/autorii vor relata despre impactul investigației după publicare;
 • CV-ul actualizat al autorului/autorilor.

Notă: dosarele incomplete sau cele care nu corespund condițiilor de participare nu vor fi acceptate.

Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică api@api.md cu mențiunea Investigațiile jurnalistice 2020.

Termen limită: 15 octombrie 2020, ora 18.00. Detalii, vezi aici.

Telefon pentru relații: 022/220996, persoana de contact Petru Macovei.

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!

Previous VeloTur Chișinău: Descoperă orașul alături de Dumitru Crudu și Ronin Terente
Next Patru documentare care îți vor schimba modul de gândire!
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *