Cinci motive pentru care elevii procrastinează


procrastinarea

Procrastinarea este o forță puternică și misterioasă care ne împiedică să îndeplinim cele mai urgente și mai importante sarcini din viața noastră, fiind în special prevalentă în viața elevilor. Este o continuă confruntare care are în spate motive din cele mai diverse. 

Acest obicei ne costă în viața de zi cu zi, ducând la niveluri ridicate de stres, anxietate și oboseală; dar și rezultate academice mai scăzute. Urmărește articolul de mai jos pentru a afla mai multe despre cum funcționează acest mecanism al creierului și care sunt motivele care ne fac să recurgem la acesta.

  1. Frica de a nu eșua

Elevii adesea procrastinează din frica de a nu a da greș. De cele mai multe ori sarcina poate fi semnificativă, iar aceștia tind să o facă cât mai bine posibil, însă nu dispun de punctele cheie pentru a începe realizarea ei. De cele mai multe ori; vor sta în fața a ceea ce au de realizat sau se vor apuca de alte sarcini care îi vor face să se simtă bine temporar.

  1. Nesiguranța

Elevii petrec prea mult timp îngrijorându-se dacă fac o sarcină corect, supraestimând dificultatea acesteia. Uneori prelungesc timpul petrecut chiar și pentru sarcini simple. Pentru aceștia, amânarea reprezintă un mecanism de coping pentru a evita experiențele stresante. 

  1. Slaba gestionare a timpului

Procrastinarea poate rezulta din ineficiența gestionării timpului. Elevii pot fi nesiguri în prioritățile și scopurile lor; ceea ce poate duce la amânarea sarcinilor pentru a petrece timpul cu prietenii sau alte activități. 

  1. Dorința de a lucra împotriva timpului

Unii elevi preferă adrenalina și presiunea realizării unei sarcini, de aceea o amână pentru ultimele momente pentru a experimenta constrângerea de a lucra împotriva unui termen limită.

  1. Lipsa de interes

Lipsa de interes pentru subiect este frecventă în rândul elevilor. De cele mai multe ori, aceștia pot găsi subiectul plictisitor sau dificil. Nu sunt predispuși să își deschidă mintea noilor idei și să facă ceea ce li s-a dat, mai degrabă decât ceea ce ar prefera.

Procrastinarea este cu adevărat capacitatea de a lupta cu autocontrolul, fiind una dintre principalele bariere din viața unui elev de a realiza sarcinile școlare și a avea rezultate pe măsură. Trebuie doar înțeleasă problema care stă la bazele procrastinării și găsirea modalităților de soluționare a acesteia.

Nu uita să ne urmărești paginile de Facebook, Instagram și Telegram pentru mai multe articole captivante. 

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Viitorii studenți sunt invitați la Zilele Ușilor Deschise UTM
Next Ai între 14 și 18 ani? Înscrie-te la Tabăra de Vară a Școlii Europene în Georgia
Youth.md
About the author

Youth.md

1 Comment

  1. Avatar
    Valentina
    24 martie 2021

    Bravo Nicoleta ❤️
    Un articol bine punctat✨ îmi place cum descrii procrastinarea. Lăsatul de azi pe mâine așa rămâne zicem noi in popor🌟 sau nu lasa pe mîine ce poți face azi☺️ unii văd procrastinarea egala cu lenea alții o descriu ca modul in care faci orice altceva când nu vreai sa faci ceva anume😉 Voința le biruie pe toate😃 mai ales când ești adolescent🌟
    Succese tie și multe articole interesante și pe viitor 😘 voi urmări cu atenție ce vei publica💫

Leave a reply