Cinci filme care ne oferă o lecție de educație financiară


Educație financiară: Fie că se întâmplă mâine, la anul, sau peste câteva decenii, aproape toată lumea îşi doreşte să renunţe la job-ul pe care îl are la un moment dat. Cu toate acestea, între „a visa” şi „a acţiona” rămâne de fiecare dată o mare prăpastie pe care cei mai mulţi nu reuşesc să o depăşească niciodată, principalul argument fiind cel financiar.

Azi am decis să vă facem cunoștință cu câteva filme din domeniul educație financiară, care ne va lasă în urmă o lecție de viață.

The Wolf of Wall Street (Lupul de pe Wall Street)

The Wolf of Wall Street este un film american de comedie neagră, regizat de Martin Scorsese, bazat pe memoriile cu același nume ale lui Jordan Belfort.

Filmul urmărește ascensiunea și decăderea lui Jordan Belfort, un broker din New York. A fost broker a companiei pe care acesta a fondat-o prin intermediul căreia a facilitat numeroase fraude imobiliare la începutul anilor 90.

Pe deoparte, acest film prezintă cheltuielile excesive și stilul de viață extravagant al celor care lucrează pentru băncile de investiții de pe Wall Street. Însă, în același timp, Martin Scorsese s-a concentrat pe a arăta viața unui om foarte bogat dar care trăiește o viață lipsită de sens. Banii pe care i-a câștigat nu i-au adus fericirea mult așteptată.

Pe lângă această poveste captivantă, există și destul de multe lecții financiare care pot fi învățate din acest film.

The Wolf of Wall Street | DVD | Free shipping over £20 | HMV Store

Margin Call (Panică pe Wall Street)

Probabil cel mai precis din punct de vedere al informațiilor financiare prezentate din această listă.

Margin Call este un thriller ce prezintă 24 de ore din viața unor jucători-cheie dintr-o bancă de investiții chiar la începutul crizei financiare din 2008.

Mergând dincolo de limitele genului, Margin Call este o explorare a componentei umane a unui subiect care este mult prea adesea privit doar în alb și negru. Filmul pictează un portret curajos și autentic al industriei financiare și al oamenilor din interior care iau decizii ce schimbă viitorul nostru financiar.

În același timp, filmul nu evită să-și prezinte disprețul față de riscurile inutile pe care unele dintre cele mai mari bănci din lume și le-au asumat înainte de criza financiară din 2008. Cum ar fi tranzacționarea unor instrumente financiare complexe pe care abia dacă le înțelegeau.

Margin Call - Wikipedia

Billions (Miliarde)

Billions este un serial a cărui acțiune se desfășoară în districtul financiar din New York și prezintă jocurile de putere din această industrie.

Povestea principală se axează pe lupta dintre Bobby Axelrod, un faimos hedge fund manager, și Chuck Rhoades, procuror în districtul financiar din New York. Serialul prezintă într-un mod foarte abil încercările lor permanente de a fi mereu cu un pas înaintea adeversarului. 

Pentru a-și atinge scopurile ei se folosesc de tot felul de manevre, comploturi, șantaje și jocuri de putere pentru a dejuca planurile celuilalt. În același timp, câteodată sunt nevoiți să se alieze pentru a lupta împotriva unui inamic comun.

Acest serial merită urmărit pentru lecțiile despre investiții, despre competiția dintre corporații și despre cum este condus un fond de investiții. Ce îl deosebește de filmele din această listă, este faptul că abordează și partea modernă a investițiilor reprezentată de tranzacții făcute prin algoritmi și criptomonede.

Dar chiar și dacă nu ești pasionat de aceste subiecte, serialul merită urmărit pentru ritmul alert și dialogul extrem de bun.

Season 4 | Billions Wiki | Fandom

„Hank: Five Years From the Brink”

Documentarul din 2013 dezvăluie modul în care fostul CEO al Goldman Sachs și Secretar Trezoreriei – Hank Paulson, a convins băncile, Congresul și candidații prezidențiali să semneze un pachet de salvare de aproximativ o mie de miliarde de dolari pentru sistemul financiar din SUA, în timpul crizei economice din 2008.

Regizat de către Joe Berlinger, nominat la premiile Academy (Paradise Lost TrilogySome Kind of Monster), filmul îl prezintă atât pe Paulson, cât și pe soția sa, Wendy. El prezentând un portret convingător despre ce înseamnă să îți echilibrezi conducerea și căsătoria sub o presiune de neconceput.

Hank: 5 Years from the Brink (2013) - IMDb

The Big Short (Brokerii apocalipsei)

Bazat pe povestea adevărată descrisă în romanul best seller The Big Short: Inside the Doomsday Machine al lui Michael Lewis, filmul urmărește modul în care 4 proscriși ai lumii financiare devin conștienți de „bula imobiliară” care a declanșat criza financiară din 2008, înaintea tuturor.

Pe lângă faptul că este foarte distractiv, filmul este faimos pentru modul inteligent în care explică instrumente complexe din educație financiară, folosind exemple din viața cotidiană.

Amazon.com: The Big Short: Christian Bale, Ryan Gosling, Adam McKay: Movies  & TV

Dacă vei trăi în conformitate cu natura, nu vei fi niciodată sărac; dacă însă vei trăi în conformitate cu părerile, nu vei fi niciodată bogat.

Seneca

Reporter: Proțap Erica

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești pasionat/ă de IT? Girls Go It invită tinerii și tinerele să se înscrie în cadrul unui bootcamp online
Next Sesiune de informare pentru adolescenți despre fenomenul de bullying
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 15 =