Județul Iaşi este unul dintre cele mai vechi și mai dezvoltate regiuni din nord-estul țării, orașul Iaşi fiind capitala regiuni istorice Ţara Moldovei. Acesta este locuit încă din anii 5.5000 î.e.n., dovadă stând vestigiile arheologice ale Culturii Cucuteni (5500 – 2750 î.e.n), dar și cele ale așezărilor grecești din secolele IV-III î.e.n.
Iași este unul dintre cele mai vechi orașe din România este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic. A fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918. Orașul este învăluit de frumusețe și de farmec, fiind un veritabil muzeu național, prin comorile de istorie și de artă pe care le are.
Iată câteva atracții turistice pe care le puteți vizita dacă sunteți în Iași:
Palatul Culturii din Iași
Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică construită în perioada 1906 – 1925, pe locul fostului palat domnesc.
- Aceasta a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții culturale din Iași.
- Palatul Culturii cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” , precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.
Este cel mai fotografiat obiectiv turistic din Iași. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice.
Parcul Copou și Teiul lui Eminescu
Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului.
- În parc se găsește cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu Lei. Coloana din piatră înaltă de 15 m, susținută de patru lei, simbolizează cele patru puteri europene care au recunoscut independența Țărilor Române. Parcul este prezent inclusiv în literatura contemporană și pune la dispoziția vizitatorilor o casă de cultură numită „Mihai Ursachi”, fiind o destinație populară în rândul localnicilor și al turiștilor.
În centul parcului, lângă Teiul lui Eminescu, se găsește bustul lui Eminescu și bustul vechiului său prieten Ion Creangă.
Catedrala Mitropolitană din Iași
Catedrala Mitropolitană din Iași, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.
- Este o clădire monumentală, de plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle decroșate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renașterii italiene.
- Elementele decorative, atât în interior, cât și în exterior, sunt dominate de stilul baroc. Pictura interioară i se datorează în cea mai mare parte lui Gheorghe Tătărescu.
Biblioteca Gheorghe Asachi
Biblioteca „Gheorghe Asachi” este găzduită de Universitatea Tehnică și în anul 2015 a fost inclusă în top 25 cele mai frumoase biblioteci renumite din lume.
- Frumusețea bibliotecii derivă din stilul eclectic în care a fost construită, stil specific secolului al XIX-lea, combinând mai multe elemente într-o singură încăpere.
- Deține în jur de un milion de cărți care sunt puse la dispoziția cititorilor, fiind deci o destinație pe care merită să o incluzi în lista obiectivelor de vizitat în Iași.
Palatul Roset – Roznovanu
Palatul Roznovanu este un monument de arhitectură care adăpostește actualul sediu al primăriei Iași.
Impresionant prin somptuozitate și prin fastul interioarelor, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce.
Situl arheologic Cucuteni
Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni este un muzeu național de arheologie din Cucuteni, județul Iași.
Situată în marginea de nord a satului Cucuteni, pe dealul Gosan, construcția in situ adăpostește elemente de istorie locală, precum și vitrine cu piese de arheologie originale datând din perioada culturii cucuteniene.
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este un monument de arhitectură situat în centrul tradițional al Iașului, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.
- Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte, împrumutând însă elemente asiatice şi occidentale.
- Mănăstirea Trei Ierarhi are mai bine de 350 de ani, fiind o autentică vatră de cultură și spiritualitate, Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Erica Proțap
No Comment