Ce sunt undele gravitaționale și cum ne ajută să înțelegem Universul?


undele gravitaționale

Fizica este o știință care se află într-un progres continuu. Printre sutele de descoperiri importante, undele gravitaționale reprezintă un progres măreț pentru omenire, deoarece lărgesc spectrul de înțelegere a universului și a fenomenelor care se petrec în cadrul acestuia.

O undă gravitațională este o fluctuație invizibilă în curbura spațiu – timp care este incredibil de rapidă și călătorește cu viteza luminii. Radiația gravitațională apare atunci când unde gravitaționale sunt emise dinr-un obiect sau de un sistem de obiecte care gravitează. Aceste valuri strâng și întind orice în calea lor pe măsură ce trec.

Istoria descoperii undelor gravitaționale

Conceptul de unde gravitaționale a fost pentru prima dată propus de Albert Einstein, fundamentală în descoperirea teoriei relativității generale. Acesta a sesizat faptul că se întâmplă ceva special atunci când două corpuri se orbitează între ele; și anume că se produc valuri în spațiu asemenea valurilor ce se formează într-un iaz atunci când este aruncată o piatră. Cu toate astea, marele fizician nu dispunea de probele cuvenite pentru a-și demonstra teoria. 

Cercetarea însă, a fost continuată un secol mai târziu de către oamenii de știință din colaborarea științifică LIGO care au confirmat teoria relativității generale a lui Einstein și au deschis un nou mod de vizualizare a universului.

Oamenii de știință au decodat, de asemenea, semnalul undelor gravitaționale și au determinat sursa acestora. Potrivit calculelor lor, unda gravitațională este produsul unei coliziuni între două găuri negre masive, la 1,3 miliarde de ani lumină distanță. 

Odată ce cercetătorii au obținut un semnal gravitațional, l-au transformat în unde audio și au ascultat sunetul a două găuri negre ce fuzionează într-o singură gaură neagră mai mare.

Descoperirea LIGO va intra în istorie ca una dintre cele mai mari realizări științifice ale umanității.

Ce cauzează undele gravitaționale?

Cele mai puternice unde gravitaționale sunt create atunci când obiectele se mișcă la viteze foarte mari. Câteva exemple de evenimente care ar putea provoca o undă gravitațională sunt: 

  1. când are loc explodarea asimetrică a unei supernove
  2. când două stele de dimensiuni mari orbitează
  3. când două găuri negre orbitează și ulterior se îmbină
  4. când două galaxii fuzionează
  5. când două stele obișnuite se întâlnesc

În timp ce procesele care generează unde gravitaționale pot fi extrem de violente și destructive; până când valurile ajung pe Pământ acestea sunt extrem de slabe. La fel ca undele din apă; undele gravitaționale se diminuează pe măsură ce se deplasează spre exterior de la originea lor.

Ce importanță au undele gravitaționale?

Pe lângă faptul că a contribuit la revoluționarea înțelegerii noastre asupra universului, descoperirea le-a permis oamenilor de știință să învețe lucruri noi despre fenomene precum găurile negre, stelele de neutroni, cosmologia, gravitația extremă, exploziile de raze gamma, o cronică a modului în care universul s-a structurat în galaxii și evoluția stelară. Mai mult decât atât; i-ar putea ajuta pe cercetători să rezolve problema cu privire la cât de rapid se extinde Universul în prezent.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Interact Chișinău te invită la Târgul Voluntarilor
Next Schimb de tineri în România “WASTE=ZERO”. Înscrie-te acum!
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + three =