Ce este inteligența artificială?


În termeni simpli, inteligența artificială (IA) se referă la sisteme sau la mașini care imită inteligența umană, pentru a efectua diverse activități, și care se pot îmbunătăți iterativ pe baza informațiilor pe care le colectează. IA se manifestă într-o serie de forme.

IA se referă mai mult la procesele și funcționalitățile pentru gândirea și analizele de date extraordinare decât la un anumit format sau funcție. Deși IA inspiră imagini ale unor roboți performanți, cu aspect uman, care vor cuceri lumea, IA nu este menită să înlocuiască ființele umane. Scopul său este de a spori semnificativ capacitățile și contribuțiile umane. Acest lucru face ca IA să devină un activ foarte valoros pentru afaceri.

IA în organizație

Tehnologia IA îmbunătățește performanța și productivitatea la nivel enterprise, prin automatizarea proceselor sau activităților care cândva necesitau intervenție umană. IA poate, de asemenea, da semnificație datelor la o scară la care nici un om nu a putut vreodată.

De exemplu, Netflix utilizează machine learning pentru a oferi un nivel de personalizare care a ajutat compania să își dezvolte baza de clienți cu mai mult de 25% în 2017.

Aplicabilitatea în viața de zi cu zi

Căutările pe internet – motoarele de căutare reprezintă o altă aplicație a inteligenței artificiale. Acestea învață din datele introduse de utilizatori și le oferă cele mai bune rezultate, adaptate nevoilor acestora;

Cumpărăturile și publicitatea online – inteligența artificială este folosită pentru a-ți oferi recomandări personalizate pe baza căutărilor și achizițiilor anterioare.

Traducerile automate – există software-uri de traducere, orală și scrisă, care folosesc IA pentru a face traduceri cât mai precise, îmbunătățindu-le, pe baza feedback-ului. Un caz particular este cel al subtitrărilor automate de la unele videoclipuri;

Rețelele sociale – pe Facebook, sistemele de IA sunt folosite pentru a detecta detalii faciale și pentru identificarea unor persoane în fotografii. Mai apoi, inteligența artificială este utilizată pentru a adapta fotografiile și paginile pe care le vezi la preferințele tale. De asemenea, platforma Twitter a implementat un sistem de inteligență artificială, prin care identifică limbajul terorist si filtrează conturile problematice. Printr-un sistem de acest fel, au fost inlăturate peste 250.000 de conturi legate de organizații teroriste, majoritatea fiind operate de mașini inteligente.

Inteligența artificială este cu mult mai importantă astăzi, față de momentul apariției sale, în urmă cu peste 50 de ani. Viteza și gradul de adaptare fac din inteligența artificială un instrument care poate fi implementat indiferent de domeniu. Dovezile succesului său stau în productivitatea crescută din industrie, precum și în avansul din domeniul medical. 

Reporteră Youth.md: Șchiopu Felicia

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Importanța leadership-ului pentru un business de succes
Next Descoperă rolul și beneficiile vitaminei D în corpul uman
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =