Inteligența artificială (IA) este deja integrată în majoritatea dispozitivelor electronice pe care le folosim în societate, începând cu asistenții virtuali ca „Siri” sau „Google” și terminând cu utilizarea inteligenței artificiale pentru a detecta tumori în timpul unei radiografii. Dar te-ai întrebat vreodată ce este cu adevărat IA?
Acronimul IA/AI vine din limba engleză și semnifică Artificial Intelligence, tradus literal ca „Inteligență Artificială”. Pe parcursul secolului al XX-lea, acest termen a primit mai multe explicații. Prima dintre ele fiind de la autorul creației, John McCarthy: „știința care se ocupă cu crearea mașinăriilor care funcționează pe baza inteligenței umane”. Altfel spus, este capacitatea unei mașini de a efectua funcții care ar fi considerate umane.
La moment, există mai multe tipuri de IA. Mai jos găsești câteva dintre principalele tipuri de Inteligență Artificială, descrise într-un mod succint și general.
Mașini reactoare
Acest tip de IA se referă la cel mai simplu tip de mașinărie din sferă. Mașinile reactoare nu au abilitatea de a stoca „amintiri” sau de a folosi informație din experiențele anterioare pentru a face o decizie în prezent sau viitor. Aceste mașinării pot doar să observe și, respectiv, să reacționeze.
Câteva exemple de mașini reactoare ar fi:
- Recomandările ce le primești pe platforma Netflix;
- Algoritmii și filtrele care sortează mesajele de spam de cele importante;
- Faimosul calculator ce joacă șah, „Deep Blue”.
IA cu memorie limitată
Această categorie este superioară primei. Se referă la dispozitivele care își stochează informația învățată din experiențe și se îmbunătățesc cu trecerea timpului pe baza acesteia.
Un exemplu de IA din această categorie ar fi mașinile cu pilot automat, care utilizează informații învățate în trecut pentru a face decizii imediate. Aceste mașini detectează pietonii, culorile semaforului și alte elemente. Ele utilizează datele colectate sau „memorate” pentru a conduce bine și a preveni accidente.
IA cu conștiință
Acest tip este unul ipotetic, care nu există… încă. Se referă la mașinăriile inteligente care ar putea avea conștiință. Pot lua decizii proprii și capabile de acțiuni independente față de cele programate de oamenii pe care le-au creat.
Acesta este tipul de IA care apare cel mai des în filme, mai ales acele apocaliptice. Totuși, este mai mult o presupunere a umanității decât o realitate.
Nu ezita să urmărești rețelele de socializare Facebook, Instagram și Telegram Youth.md!
Reporteră Youth.md: Jaclin Duja
No Comment