Biblioteca Națională te uimește cu o expoziție de carte rară


biblioteca națională expoziție carte rară

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată o expoziție dedicată cărților cu forzațuri marmorate, cu genericul „Când valurile prind culoare” ce cuprinde 180 de cărți din sec.XVII-XX.

Expoziția întrunește o serie de cărți tipărite în Franța, Germania, Italia, România, Rusia ș.a. În vitrinele expoziției sunt prezentate modele de forzațuri marmorate în toată diversitatea lor – model de scoică franceză, pană de păun, buclă, marmoră turcească etc.

Aceasta este prima expoziție dedicată forzațurilor de epocă, realizate într-o tehnică specială veche de 2000 de ani – tehnica marmorării, potrivit șefa Secției carte veche și rară a instituției.

Forzațul este foaia care leagă blocul de carte cu coperta. El îndeplinește o funcție de protecție și decorativă – ascunde locul atașamentului copertei la blocul de carte. Arta marmorării hârtiei își are originea în urmă cu aproximativ 2.000 de ani în China. A devenit populară în sec. XII în Japonia. În vechime hârtia marmorată era folosită atât pentru scrierea textelor spirituale, cât și pentru documente guvernamentale, contracte etc., a precizat Veronica Cosovan.

Potrivit sursei citate, în sec. XVI tehnologia s-a răspândit în India și Persia. O tehnică similară a fost dezvoltată în Turcia, numită Ebru, al cărei rezultat este similar cu hârtia marmorată actuală. Europenii au adaptat arta Ebru la propriile nevoi literalmente la un sfert de secol după prima întâlnire cu acest mod unic de decorare. Deja în 1630, francezii foloseau hârtie de marmură pentru copertare și tehnici de marmorare pentru a decora marginile cărților.

„Prima utilizare în Marea Britanie a hârtiei marmorate datează din 1655. În Germania, la acea vreme, hârtia marmorată era folosită pentru documente legale și broșuri obligatorii. Până în 1680, hârtia de marmură a fost asociată exclusiv cu copertarea cărților. Hârtia marmorată se face în cantități mari în Elveția. Fiecare hârtie marmorată are un model diferit”, a mai spus Veronica Cosovan.

Expoziția organizată la Biblioteca Națională „Când valurile prind culoare” va fi deschisă până la 12 aprilie.

sursa: moldpres.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ai între 14 și 25 de ani? Acum ai șansa să devii membru Millenials Club
Next EcoVisio te îndeamnă să participi la cea de-a 8-a ediție ActivEco
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 19 =