Andrei Sârbu, pictor originar din Moldova ce a adus nenumărate contribuții artei din spațiul basarabean!


Una dintre figurile semnificative basarabene din lumea artei, a fost Andrei Sârbu, un colorist extrem de rafinat, pictor și geniu al secolului al XX-lea ce este cunoscut pentru lucrările sale non figurative, precum și cele realizate în limbajul pop art-ului și a realismului fotografic.

Am decis ca în acest articol să-i aducem un mic omagiu pictorului, care a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă din Republica Moldova, în acest mod făcându-și numele cunoscut atât la noi, cât și peste hotare!

Citește mai departe pentru a face cunoștință cu Andrei Sârbu, pictor originar din Republica Moldova ce a adus nenumărate contribuții artei din spațiul basarabean!

Viața sa de toate zilele și începutul carieri sale

Andrei Sârbu s-a născut la 6 decembrie 1950 în orașul Chișinău, într-o familie numeroasă. Încă de la o vărstă fragedă fusese pasionat de tainele artei. La vârsta de 13 ani acesta a urmat școala de arte A.V Sciusev timp de 4 ani. Mai târziu a fost acceptat să studieze la Colegiul „Valentin Serov” din Saint-Petersburg.

Din cauza problemelor financiare, Andrei, fusese constrâns să renunțe la finisarea studiilor. Deși, acestea i-au oferit  ocazia să se familiarizeze cu un context mai larg al artei moderne. În 1966 acesta se întoarce acasă și mai târziu îşi urmează studiile la Colegiul de Arte Plastice din oraşul Tallinn, Estonia. Într-un final acesta se alătura atelierului de artă al pictorului, Mihai Grecu, un exemplu demn de urmat din lumea artei basarabene.

O nouă eră în arta basarabeană alături de Andrei Sârbu

Pentru prima data poporul basarabean îi auzise numele în anul 1968, când debutează cu lucrarea „Muşcata din casa părintească” în cadrul expoziţiei autumnale la Muzeul Naţional de Arte Plastice din Chişinău. În lucrările timpurii ale lui Andrei Sârbu se observă influenţa maestrului Mihai Grecu în atelierul căruia a lucrat până în 1971. Până când acesta din urmă i-a spus: „Acum, nu tu, dar eu am ce învăţa de la tine.

Andrei Sârbu improvizează cu îndrăzneală, dă frâu liber fanteziei, creează simboluri, personaje metaforice, devenind un artist împlinit și destul de cunoscut. Un stil neobişnuit caracterizează lucrările lui Andrei Sîrbu. Culoarea este pentru el o substanţă magică, iar compoziţiile sale sunt unice după dinamică, energie și nuanță.

Ultimii săi ani activați în cadrul dezvoltării artei moderne din Moldova

Tablourile ultimilor ani se deosebesc prin căldură, emoţionalitate, coloristică. Culoarea caldă a gutuiului – simbolul copilăriei, simbolul pământului natal, este prezent în multe din lucrările pictorului, şi reprezintă un anume semn distinctiv a paletei acestuia, a vieţii şi a destinului său.

Andrei Sârbu este unul dintre puținii artiști fără compromisuri din Republica Moldova care au refuzat să coopereze cu regimul totalitar sovietic. Deși, incoruptibilitatea sa i-a marcat profund condiția umană, aceasta i-a adus recunoaștere din partea colegilor săi. Este, fără îndoială, unul dintre cei mai apreciați artiști moderni ai Moldovei, stingându-se din viață la doar 50 de ani.

Unele dintre lucrările acestuia

Andrei Sârbu a fost copilul soarelui. Nimeni n-a mai scos atata soare dintr-o singură gutuie…Nimeni n-a iubit atât de mult Lumina… Nimeni n-a iubit atât de mult Culoarea…

Andrei Mudrea

Pentru mai multe articole despre personalitățile marcante din Republica Moldova, urmăriți-ne paginile de FacebookTelegram și Instagram.

Reporter Youth.md: Evelina Ciutac

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cinema online: Șapte zile de film alături de The Calvert Journal
Next Job // Centrul CONTACT selectează consultanți pentru a monitoriza activitățile participanților
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply