Află mai multe despre Marea Bibliotecă a Alexandriei


Minunile lumii antice încă frământă pasionații cu mii de întrebări, iar biblioteca din fosta capitală a Egiptului ,,Alexandria” a fost și va rămâne, cu siguranță, una din zonele de mare interes pentru oamenii de știință, istorici, cercetători și pentru toți cei care iubesc frumosul, arta și cultura antică.

Deși nu face parte dintre cele 7 minuni ale lumii, întrucât nu i se știe locația exactă, câte comori scrise deținea și cine a distrus-o, se spune că a fost un adevărat tezaur cultural.

Nu se știe data exactă a creării sale, dar ar fi fost în jurul anului 300 î.Hr., comandată fie de Ptolemeu I, fie de Ptolemeu al II-lea – urmașii lui Alexandru cel Mare, care invadase Egiptul, devenind faraon. Ei au condus țara din noua capitală, Alexandria, iar acesta este motivul pentru care, timp de trei secole, faraonii Egiptului au fost greci și de ce limba scrisă în bibliotecă a fost greacă, conținând lucrări ale multor scriitori celebri ai antichității clasice, printre care filosofii Platon, Aristotel și Pitagora. Acolo puteai găsi și scrieri ale poeților dramatici Eschil, Sofocle și Euripide.

Colectarea cărților   

Dar cum era atât de grandioasă? Ptolemeu, regele Egiptului, era atât de dornic să adune cărți, încât a ordonat ca toate cărțile navigatorilor din Alexandria să fie aduse la el. Au fost apoi copiate în manuscrise noi, iar el a dat noul exemplar proprietarilor, pe când cel original a fost pus în bibliotecă.

Distrugerea bibliotecii

Există numeroase teorii referitor la dispariția acesteia. Nici nu se știe dacă biblioteca din Alexandria a fost distrusă, din cauza textelor contradictorii și a absenței vestigiilor arheologice. Teoriile zic că Iulius Caesar a fost acuzat de istorici precum Plutarh și Seneca că a declanșat un incendiu în Alexandria în care a ars și biblioteca din temelii, iar pentru multă vreme istoricii moderni au acceptat această versiune a evenimentelor. Conflagrația a avut loc în  timpul ocupării orașului de către Cezar, din 48 î.Hr., o perioadă în care acesta a dus un război civil împotriva rivalilor săi politici. Potrivit poveștii, Cezar, a ordonat trupelor sale să dea foc navelor inamice din port. În urma incendierii navelor flăcările ar fi fost scăpate de sub control și s-au răspândit prin tot orașul, inclusiv până la bilbiotecă.  

Moștenirea literară a ,,Marii Biblioteci’ nu a fost în niciun moment ștearsă complet. Marile opere ale literaturii clasice au continuat să fie studiate în Alexandria de-a lungul antichității târzii, dar dispariția acesteia rămâne în continuare o rană în istoria universală.

Surse: britannica.com, livescience.com, ehistory.osu.edu

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Sofia Cozonac

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Generația Z și sănătatea mintală
Next FINedu Summer Camp 2022
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + four =